Novosti

Politika

Dan tolerancije na Trešnjevci u znaku nacističkih grafita

Među više grafita na dječjem igralištu u Susedgradskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci nalaze se i oni sa svastikama i drugim nacističkim znakovljem na koje nitko ne reagira

Wpxag5iocgubn99xd2q8wvk26yr

Grafiti na Trešnjevci

Da Zagreb, kao i druge gradove, ‘krase‘ brojni profašistički, proustaški i antisrpski grafiti, odavno je poznato, baš kao što je poznata i indolencija nadležnih službi, pa i ljudi iz mjesnih odbora, da organiziraju njihovo uklanjanje.

Jedan među nebrojenim grafitima je i onaj na dječjem igralištu u Susedgradskoj ulici na Trešnjevci. Nepoznat netko još prije nekoliko tjedana ispisao je grafite pune svastika i drugog nacističkog znamenja, ali do danas nitko nije reagirao. Tako ti grafiti nastavljaju svjedočiti o stavovima onih koji su ih ispisali, ali i društva koje je uzrokovalo pojavu takvih stavova, pa čak ni na Međunarodni dan tolerancije koji se od 1996. svake godine obilježava 16. novembra.

Generalna skupština UN-a pozvala je sve članice na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedince, društvene skupine i države.

Tako se još jednom pokazuje da se umjesto tolerancije prema drugima i drugačijima, još jednom iskazuje tolerancija prema sistemu kojeg autori grafita hvale, a koji je, kao i njegove domaće varijante, obilježila krajnja netolerancija prema Židovima, Romima, Srbima, antifašistima

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više