>

novosti logo

Piše Novosti

Dan ustanka naroda Hrvatske 2019.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organiziraju obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 27. jula, s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku.

Na narodnom zboru u Srbu govorit će Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Rajka Rađenović, donačelnica općine Gračac i predsjednica VSNM Zadarske županije. U podnožju Spomenika ustanku nastupit će zborovi ‘Praksa’ iz Pule i ‘Naša pjesma’ iz Beograda.

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. godine odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanka u Srbu obilјežavan je bio kao dan početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

1/1