>

novosti logo

Piše R. I.

Dan ustanka naroda Hrvatske u Srbu

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu 26. jula, s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu. Obilјežavanje godišnjice ustanka održat će se 26. jula, s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku, a tradicionalno će se dan ranije, odnosno 25. jula, s početkom u 11 sati na istoj lokaciji održati i Lički višeboj. Iste večeri s početkom u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film ‘Aristofan u Dnopolјu ’ režiserke Nataše Milojević.

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, dan ustanak u Srbu obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Zainteresirani za odlazak na ceremonijal u Srb mogu osigurati svoje mjesto u autobusu koji polazi iz Zagreba 26. jula u 7 sati na telefon 01/4886 384 ili na e-mail marija.crnogorac@snv.hr.

1/1