Novosti

Politika

Dan žena: Ljutnja, promjena, otpor

Osmomartovski marševi za prava žena održat ćete se u četvrtak u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Ljutnja, promjena, otpor slogan je pod kojim feministički kolektiv fAKTIV organizira ovogodišnji ‘Noćni marš - 8. mart’. Aktivistkinje upozoravaju na loše stanje prava i života žena u Hrvatskoj, zbog čega ovogodišnjim prosvjednim maršem, koji se u Zagrebu održava treću godinu zaredom, zahtijevaju promjenu.

‘Žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije. Zato nam treba 8. mart - dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti otpora’, navodi se u pozivu fAKTIVA na marš koji će se održati u četvrtak, 8. marta. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a pola sata kasnije povorka kreće prema Zrinjevcu.

Osmomartovski marš održat će se istog dana u Rijeci te u Splitu. U Rijeci ga organiziraju udruga PaRiter i Lori te Centra za građanske inicijative Poreč s početkom u 18 sati, a povorka pod parolom ‘Za ženska prava svakog dana’ kreće s Konta. Splitske aktivistkinje i aktivisti u suradnji s udrugom Domine pozivaju na Noćni marš pod geslom: ‘Računajte na otpor - Sto godina ženskog pokreta u Splitu’ koji započinje okupljanjem na Narodnom trgu u 18 sati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više