Novosti

Društvo

Danas počinje probni popis stanovništva u nekoliko županija

Državni zavod za statistiku od ponedjeljka počinje s probnim popisom stanovništva u Zagrebu, te Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Large popis foto

Ilustracija (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Državni zavod za statistiku od ponedjeljka počinje s provođenjem probnog popisa stanovništva u Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Cilj ovog probnog popisa, čije prikupljanje će trajati do 15. marta, provjera je i testiranje metodoloških i tehnoloških rješenja koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju popisom te testiranje programskog rješenja, provjera ažurnosti tehničke dokumentacije, rad popisivača i drugih sudionika.

Probni popis obuhvatit će 50 popisnih krugova, odnosno pet tisuća domaćinstava u Gradu Zagrebu i četiri županije, javlja portal Srbi.hr.

Prva faza traje od 1. do 7. ožujka, a u njoj će se osobe moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektronskom obliku koji će biti dostupan prijavom u sistem e-Građani, istovremeno popisujući domaćinstvo i stan u kojem stanuju. Za jedno domaćinstvo bit će dovoljno da se u sustavu e-Građani registrira jedna osoba. Za samopopisivanje je potrebno da se domaćinstvo koristi kompjuterom i sistemom e-Građani te da ima pristup internetu.

U drugoj fazi, koja će trajati od 8. do 15. ožujka, popisivači će na terenu popisivati sve popisne jedinice unutar 50 popisnih krugova koje nisu samostalno popisane u prvoj fazi, intervjuima sa stanovništvom i s pomoću prijenosnih kompjutera. Ujedno će kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi popisa tako da popisivači neće provjeravati vjerodostojnost podataka koje su građani upisali u e-popisnicu, ali će obići sve adrese, uključujući ona domaćinstva koja su se popisala samostalno prijavom u e-Građani, kako bi od njih preuzeli šifru koju su dobili na kraju uspješno provedena samopopisivanja kao dokaz da su se sami popisali.

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, osobe koje se popisuju fizičke su osobe koje su državljani RH, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u RH te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u RH. Državni zavod za statistiku preporučuje građanima da samostalno popišu sebe i članove svog domaćinstva prijavom u sistem e-Građani te ih poziva da se odazovu u što većem broju.

Svi prikupljeni individualni podaci statistički su povjerljivi i službena tajna te se objavljuju u kolektivnom obliku. Prema Zakonu o službenoj statistici, povjerljivi statistički podaci iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza izvještajnih jedinica, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za provjeru izvještajnih jedinica.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više