>

novosti logo

Kronika Kronika

Dani Kule Jankovića 2015.

U petak i subotu, 31. jula i 1. avgusta, u Kuli Stojana Jankovića, u Islamu Grčkom, selu u Ravnim kotarima kod Zadra, održava se manifestacija ‘Dani Kule Jankovića 2015’.

U petak uvečer od 19 sati bit će održan skup ‘Povratak Stojana u Kulu’. Na njemu će biti riječi o statusu Fundusa Kule Stojana Jankovića s obzirom na uspješan završetak rada Međudržavne hrvatsko-srpske komisije za povrat kulturnog blaga u Hrvatsku u okviru čega je

vraćen sveukupni fundus Kule Stojana Jankovića s preko 4.000 jedinica zbirki i arhivske građe. Bit će i svečano otkrivena restaurirana slika Stojana Jankovića, koja je u Kulu vraćena nakon dvije decenije.

Od 20 sati održat će se ‘Večer folklora na gumnu’ s nastupom folklornih grupa iz Bukovice i Ravnih kotara. Ta je manifestacija dio projekta Duga iznad Kule 2015. i svojevrsni nastavak radionice ojkanja koja je kao dio projekta u Kuli održana početkom ljeta. Nastupit će KUD Sv. Mihovil, iz Galovca, Obrad Milić - Ošo, svirač na diplama bez mješine i KUD Žegar iz Bogatnika. Ovom manifestacijom ‘Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Janković Stojana – Mostovi’ želi pridonijeti očuvanju, oživljavanju i popularizaciji ovog jedinstvenog načina pjevanja, pretežno iz područja dalmatinskog zaleđa.

Po riječima jednog od organizatora, Uroša Desnice, gosti će moći obići obnovljene dijelove Kule Jankovića.

- Predviđene su slobodne i vođene ture: sala, tamnica, obje terase Kule s vidikovcem, park s izvorom vode i bazenom, Crkva Sv. Đurđa. Moći će se razgledati Etnografska zbirka u ‘staroj kužini’, ‘škritorij’ s bistom Sime Matavulja i izložba ‘Ususret obnovljenoj Kuli” te tri restaurirane slike iz fundusa Kule Jankovića. Za sve obilaske osigurani su stručna tumačenja i vodstvo - kaže Desnica.

Osim toga, nekoliko puta dnevno održat će se prezentacije o Kuli.

- Dovedite svoje prijatelje i goste, omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu - ističu organizatori te dodaju da je ulaz slobodan te da je osigurano prevođenje na engleski, francuski i talijanski jezik.

Podsjetimo, Stojan Janković je istaknuti borac protiv Turaka u drugoj polovini 18. vijeka koji je u bio u službi Mletačke republike. Njegov daleki potomak Vladan Desnica koji je stvarao u prošlom vijeku najpoznatiji je i najcjenjeniji srpski književnik u Hrvatskoj. Kula i njena okolina su u ratu bila teško oštećene, naročito nakon operacije Maslenica. Unazad 12 godina objekt obnavlja Ministarstvo kulture RH, tako da je Kula u velikoj mjeri građevinski obnovljena.

Zbirke i arhivi prošli su u ratu znatno bolje od građevine i uglavnom su sačuvani jer ih je Milorad Savić, tadašnji kustos benkovačkog muzeja izmjestio van ratne zone i tako ih spasio Fundus je 1991. iz Kule Jankovića prebačen u Muzej u Benkovcu, a 1995. iz u Muzejsko spremište SPC-a u Beogradu, gdje je restauriran veći dio ikona. Sve to nedavno je vraćeno u Hrvatsku.

Nakon dogovora nadležnih organa Hrvatske i Srbije, izvršen je povrat preostalih 1065 kulturnih dobara iz pravoslavnih crkava i manastira, a u Muzeju SPC-a i Narodnom muzeju Beograda izvršena je i primopredaja cjelokupne zbirka obitelji Desnica. Nju čini 2.000 predmeta: arhivsko gradivo, zbirka starih fotografija, zbirka kartografije, zbirka Vladana i Uroša Desnice, knjižno gradivo, zbirka umjetničkih djela.

1/1