Novosti

Kronika

Dani srpske kulture: "Blind Date" Gorana Vojnovića i Monike Herceg

U četvrtak, u zagrebačkoj Prosvjeti, u 20 sati, u okviru programa "Blind Date" Marka Tomaša, razgovarat će slovenski pisac Goran Vojnović i hrvatska pjesnikinja Monika Herceg

Large vojnovic

Goran Vojnović (foto Grgur Zučko/PIXSELL)

U okviru Dana srpske kulture u četvrtak, 17. novembra, u 20 sati, u Preradovićevoj 21 u Zagrebu, kao dio programa "Blind Date" koji je osmislio i vodi pjesnik Marko Tomaš, gostuju Goran Vojnović i Monika Herceg.

Vojnović, višestruko nagrađivani prozaist iz Slovenije, poznat najviše po romanu "Čefuri raus!" za koji je osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik, po kojem je napravljena vrlo uspješna kazališna adaptacija, a 2013. i film koji je sam Vojnović režirao, razgovarat će s Monikom Herceg, laureatkinjom brojnih priznanja za dramske tekstove i poeziju, među kojima su "Fran Galović", nagrada HNK-a, te "Marin Držić".

Vojnović je prošle godine objavio roman „Đorđić se vraća“ koji je nastavak „Čefuri raus!“, koji je također nominiran za ovogodišnju nagradu Kresnik, a podsjećamo i na njegov tekst koji je objavio u Novostima povodom saopćenja PEN-a zbog medijskih napada na našeg kolumnistu Borisa Dežulovića koji možete pročtati ovdje.

Monika Herceg je u okviru projekta "Priče iz banijske kuće", nakon potresa na Baniji, što je i njen zavičaj, napisala priču "Moja majka u gradu koji stresa svoje krzno", koju možete pročitati ovdje.

"Tokom ovog književnog vikenda uživo ćemo svjedočiti njihovom upoznavanju. Kroz razgovor, prvenstveno o književnosti i glazbi te umjetnosti općenito autori će se upoznavati i otkrivati međusobno i tako publici približiti svoj rad ali i odnos spram umjetnosti, otkriti vlastite glazbene preferencije i životne svjetonazore kojima su vođeni u svom radu i životu", stoji u najavi SKD-a "Prosvjeta".

Nakon razgovora između novopečenih prijatelja, kako to obećava Tomaš, gosti će imati prigodu upoznati sudionike preko glazbe koju vole i slušaju, jer će puštati vlastiti izbor muzike. Dakle, svi u Preradovićevu 21!

U okviru istog programa u petak razgovaraju Zvonko Karanović i Đurđica Čilić, a u subotu Sven Popović i Ognjenka Lakićević.

Cjelokupan program Dana srpske kulture možete pronaći ovdje

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više