Novosti

Društvo

Дaни Свeтoмирa Бojaнинa

Нa Пaлићу кoд Субoтицe oдржaн je стручни скуп пoд нaзивoм "Дaни Свeтoмирa Бojaнинa 2024" кojи je биo нaмиjeњeн дeфeктoлoзимa свих прoфилa

Large informator dani svetomira  %c4%87irilica

Detalj sa skupa

Na Paliću kod Subotice, 14. i 15. juna ove godine, održan je stručni skup pod nazivom "Dani Svetomira Bojanina 2024" koji je bio namijenjen defektolozima svih profila. Bio je podijeljen u tri oblasti: "Rani razvoj", "Tretman pokretom" i "Škola kao bolest – inovativni pristupi u obrazovanju i vaspitanju dece".

Organizatori skupa bili su Osnovna i srednja škola (OISŠ) "dr Svetomir Bojanin" iz Subotice, Društvo defektologa Vojvodine i humanitarna organizacija "Pomoć porodici" iz Beograda te više partnera: Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov iz Zemuna, subotičko Udruženje Tedef, Grad Subotica i drugi. OISŠ "Dr Svetomir Bojanin" je specijalna škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju, koja je 2021. godine, još za profesorovog života, dobila naziv po Svetomiru Bojaninu.

Nazivom skupa i samim skupom odana je počast neuropsihijatru i znamenitom dječjem psihijatru, prof. dr. Svetomiru Bojaninu, koji je preminuo 9. januara 2024. godine, a rođen je 6. januara 1932. u baranjskom selu Bolmanu. Bojanin je utemeljivač reedukacije psihomotorike na našim prostorima. Svojim naučnim radom, besjedama, knjigama i djelima koje je iza sebe ostavio utemeljio je, obogatio i unaprijedio defektološku struku, kao i Centar za logopediju i ranu intervenciju dr Nestorov.

O tome je na skupu govorila dr Violeta Nestorov, predstavivši osnovne principe rada izlaganjem pod nazivom "Rana intervencija kroz sveobuhvatni pristup razvoja psihomotorike kod dece dr Nestorov". Održani stručni skup organizacija "Pomoć porodici" ovako je ocijenila na svojoj FB-stranici.

- Danas je šest meseci kako profesor Bojanin nije sa nama, a na Paliću je održan prvi stručni skup "Dani Svetomira Bojanina" koji nosi ime u znak sećanja na našeg dragog profesora. Govorili smo o našem radu u oblastima u kojima je profesor radio: rani razvoj, reedukacija psihomotorike te škola i učenje. Sala je bila puna, a došle su nam kolege iz cele Srbije. U sali je vladala prijateljska atmosfera i razumevanje. Imali smo osećaj kao da je profesor sa nama. Nakon Međunarodnog kongresa posvećenog reedukaciji psihomotorike, koji smo održali u februaru 2024. godine, ovim stručnim skupom ponovo smo podigli kvalitet edukacija uz minimalnu cenu kotizacije - napisala je Nestorov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više