>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Dario Juričan: Todorićev zrakomlat

Redatelj filma ‘Gazda’: Helikopter mi se čini kao odličan eksponat za Muzej korupcije. Vidim to kao win-win situaciju, dobru za obje strane - izvanredna uprava će se riješiti jednog komada luksuza, a raja će uživati u helikopteru - eksponatu ispred ulaza u nekadašnji koncern Agrokor

Izvanredna uprava Agrokora službeno je započela prodajom imovine Ivice Todorića. Već iste večeri iskazali ste interes za kupnju njegovog helikoptera koji biste postavili ispred ulaza u koncern Agrokor na Trgu Dražena Petrovića u Zagrebu, te ga po potrebi staviti na raspolaganje službama hitne medicinske pomoći i Milanu Bandiću?

Ja sam između ostalog poduzetnik u kulturi i helikopter mi se čini kao odličan eksponat za Muzej korupcije. Vidim to kao win-win situaciju, dobru za obje strane - izvanredna uprava će se riješiti jednog komada luksuza, a raja će uživati u helikopteru - eksponatu ispred ulaza u nekadašnji koncern Agrokor. Ako se još sjećate, bio je smješten kod Ciboninog tornja u Zagrebu. Helikopter može po potrebi biti i korišten za Hitnu pomoć, ali i za potrebe Milana Bandića, kao gazde Zagreba. Gradonačelniku treba olakšat život dok ‘dela’ i stvara nove vrijednosti, jer bez njegove pomoći ni Todorić niti Zagreb ne bi bili ono u što su se pretvorili.

Međutim, umjesto novca nudite dvije kutije pune dokumenata o nastanku te korporacije i Ivici Todoriću. Što sve one sadrže?

U te dvije kutije su sva tuga i jad posljednjih pola stoljeća u ovoj državi, dokazi da se nije puno promijenilo od Agrokombinata Ante Todorića do Agrokora njegovog sina Ivice. Zato i jesu slično završili, ali zasad ne i jednako - Ante je zbog gospodarskog kriminala godinama bio u zatvoru.

Prema tim dokumentima, tko je sudjelovao u udruženom poduhvatu nastanka mastodontskog koncerna i gdje su pare?

Da budem stvarno iskren, lakše je nabrojati tko nije sudjelovao. A u prvom ešalonu su političari i bankari. A gdje su pare? Na sigurnom.

Kada ste 2016. objavili film ‘Gazda’, da li ste mislili da će već godinu kasnije doći do propasti Agrokora?

Kad u Hrvatskoj stvar pukne uvijek ispada da su ‘svi sve znali’, od guvernera HNB-a pa naniže. Ja nisam upoznao tog gospodina/gospođu ‘Svi’, vjerojatno je neki problem u meni, pa nisam predvidio tako brzu propast, ali Agrokor je morao propasti. Naprosto je imao strašne izdatke prema onima koji su mu sređivali papirologiju za te razne kulmere, superkonzume, mjenice i kredite. Tu količinu parazita, žicara koji vas ne traže kunu-dvije nego milijun-dva, ne bi mogao prehraniti niti John D. Rockefeller.

1/1