Novosti

Kultura

Darko Nikolovski: Partizani su jednostavno – naši

Igrom "Postani partizan" želio sam educirati slovensku mladež o dostignućima NOB-a. Počeo sam raditi i na novoj, "Postani partizan Jugoslavije", i u kontaktu sam s ljudima iz svih republika koji poznaju povijest NOB-a kako bismo tu priču napisali zajedno

Large nikolovski

Naš sugovornik Darko Nikolovski angažman je započeo kao reper aktivan u nizu grupa, a djelovao je i u DJ i producentskom kolektivu Radyoyo. U politici je aktivan više od desetljeća, svojedobno je bio i član stranke Zares. Uglazbio je poeziju poznatog slovenskog pjesnika i partizana Karla Destovnika Kajuha, režirao film "Stari pisker", a povod ovome razgovoru je društvena igra "Postani partizan" koju je osmislio i koja je u Sloveniji postala hit. Danas je prvenstveno angažiran u protestima protiv vlade Janeza Janše.

Otkud ideja da napravite društvenu igru "Postani partizan", koja je naišla na sjajan odaziv publike. Koliko nam je poznato, prva verzija je rasprodana, a pripremate i novi projekt?

Igra je nastala kao odgovor na rast fašizma u svijetu. Negdje sam pročitao da se fašizam liječi čitanjem, pa sam shvatio da je znanje stvarno jedina stvar koja može da pobijedi to čudovište. I tako sam putujući vozom, vraćajući se iz Beograda gdje sam imao nastup s partizanskim horom "Pinko Tomažič" iz Trsta, smislio cijelu priču. Kad sam došao kući, sjeo sam za stol i počeo s radom. Za tri mjeseca je cijela igra bila završena i dizajnirana. Prva verzija je sad rasprodana i primili smo hrpu pozitivnih komentara, pa smo zato odlučili ponuditi igru i na inozemnom tržištu. Tako ćemo 27. aprila, na dan kad u Sloveniji slavimo 80. godišnjicu Osvobodilne fronte, okušati sreću i na Kickstarteru, internetskoj stranici koja podržava mlade poduzetnike u ostvarivanju njihovih ideja. U zamjenu za donaciju naručitelj dobiva igru, ali samo ako se prikupi dovoljno sredstava. Ako projekt ne uspije skupiti dovoljno donacija, onda se svima koji su donirali novac vraća na račun.

U igri je moguće završiti više od 150 misija, a da bi se prošlo partizansku školu potrebno je odgovoriti na čak 200 pitanja. Kome je igra namijenjena, odraslima ili mladima, znalcima ili neznalicama?

Igra je namijenjena svima. Kao prvo, vrlo je jednostavna za igranje i veoma je dinamična. Nadgradnja ove verzije jest da je svaka kartica opremljena svojim QR kodom. Ako igrači koriste pametni telefon, dobiju više od priče s kartice, mogućnost prijevoda na engleski, talijanski, njemački ili hrvatski jezik, kao i slike partizana iz slovenskih muzeja ili koje su poslali pojedinci, potom su tu i video naređenja u kojima dobivaju dodatne misije za dodatne bodove. Pitanja u partizanskoj školi znaju biti i teška, ali igrač ima opciju da zaokruži a, b ili c, pa to pomaže da se lakše dođe do bodova. Inače, zlatno pravilo glasi: smjer igre je ulijevo jer je ljevica nositelj napretka i razvoja. Zato pitanja iz "Partizanske škole" čita suigrač slijeva, a ulogu okupatora preuzima igrač zdesna.

Bili ste aktivni i u nedavnim protestima protiv Janšine vlade. Za mnoge su takav demokratski deficit i jačanje krajnje desnice u Sloveniji još donedavno bili nezamislivi...

Pa ako je vama nezamislivo, kako mislite da je tek nama? Znate li vi da je u Sloveniji zabranjeno da se protestira protiv vlade? Zabranjeno je ustavno pravo na izražavanje mišljenja! Mislim da je samo pitanje vremena kad će ova vlada pasti i s njom će nestati i neke od političkih stranaka koje su je podržale. Ali bojim se da je problem našeg društva politička nepismenost. Bertolt Brecht je davno govorio da je od svih vrsta nepismenosti najgora politička nepismenost. Kako on kaže: "Politički nepismena osoba ne čuje, ne govori, ne sudjeluje u političkim dešavanjima. Ona ne zna da troškovi života, cijena graha, ribe, brašna, stanarine, cipela, lijekova, zavise o političkim odlukama. Politički nepismena osoba je tako glupa da je ponosna i busa se u prsa govoreći kako mrzi politiku. Taj imbecil ne zna da se iz njegovog političkog neznanja rađa prostitucija, napuštena djeca, i najgori od svih lopova: loši političari, korumpirani i potkupljeni od strane lokalnih i multinacionalnih kompanija." U tome ja vidim razlog za uspjeh populizma u politici. Bojim se da se u ovoj situaciji nijedna stranka nije dokazala u očima ljudi. Janša je donedavno u parlamentu imao većinu i nisu ni mogli da nešto promijene. Tračak nade se pojavio kad su sklopili koaliciju KUL, ali i taj je pokus bio neuspješan pošto nisu imali dovoljno glasova u parlamentu. Ali barem postoji tračak nade, u smislu da postoji mogućnost suradnje u budućnosti.

S obzirom na to da je riječ o slovenskom partizanskom pokretu, očekujete li da će igra biti popularna i u drugim republikama nekadašnje Jugoslavije, jer upravo kroz igru ističete jugoslavenski karakter?

Karel Destovnik Kajuh, slovenski pjesnik i narodni heroj, napisao je: "Ova pjesma nije moja pjesma, to je krik svih nas!" Tako je i s partizanima. Oni su jednostavno – naši. Ova priča se dešava u Sloveniji, najsjevernijem dijelu Jugoslavije i morate razumjeti da sam prvenstveno želio educirati slovensku mladež o dostignućima NOB-a. Ali je zanimljivost da se jedna od naših kombinacija koju igrač mora pogoditi bacajući kocke zove "Trak-a-trak", po refrenu pjesme Vladimira Nazora "Mitraljeza". Zato bih apelirao na drugove i drugarice koje zanima ova igra da se pretplate na obavijesti na našoj internetskoj stranici "Postani partizan". U međuvremenu sam počeo raditi na novoj igri "Postani partizan Jugoslavije" i u kontaktu sam s ljudima iz svih republika koji poznaju povijest NOB-a kako bismo tu priču napisali zajedno. Bilo bi mnogo lakše znati da i za Sloveniju imam podršku od drugova i drugarica, to bi mi mnogo značilo.

Snimili ste film "Stari pisker" i glumite još u nekim niskobudžetnim partizanskim filmovima, no u javnosti ste prije svega poznati kao hip-hop autor. Snimate li i u vrijeme pandemije i planirate li uskoro neka nova izdanja?

Poslije dugo vremena nedavno sam snimio pjesmu "Operacija Juriš" zajedno s Jadrankom Juras. To je bio moj odgovor na Janšinu vladu i nečasno djelovanje policije i vojske. Ali nemam neku namjeru baviti se i dalje glazbom. Više me vuče bavljenje filmom i pravljenje društvenih igara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više