>

novosti logo

Kronika Kronika

Daruvarci u holokaustu

Daruvar se dvodnevnim programom prisjetio stradanja židovskog naroda u ‘industriji smrti’ i obilježio sjećanje na holokaust

Do Drugog svjetskog rata židovska zajednica nastanjena u Daruvaru bila je jedna od većih i poznatijih u Hrvatskoj. Imena vodećih ljudi u tadašnjim poduzećima i bankama, imena vlasnika raznih obrta, ali i današnja ostavština, svjedoče kako je narod protiv kojeg je tijekom Drugog svjetskog rata počinjen najstrašniji zločin kojem je čovječanstvo svjedočilo, izravno doprinio gospodarskom razvoju ovog malog grada. Sjećanje na holokaust, nacističku ‘industriju smrti’ izgrađenu na mržnji prema jednom narodu, ove je godine po prvi put u Daruvaru obilježeno dvodnevnim programom u kojem je naglasak bio na ideji dobra koju svi, posebice mladi trebaju imati u sebi. Prvog je dana u holu daruvarskih srednjih škola, a u organizaciji Ekonomske i turističke škole Daruvar, Grada Daruvara i Židovske općine Daruvar, održano interaktivno predavanje dr. Slobodana Langa.

Zamjenica gradonačelnika Veronika Pilat otkrila je da je u planu izdavanje publikacije o Židovima u Daruvaru. Nakon predavanja krenulo se u obilazak Sobe židovske kulture i tradicije koja se nalazi u dvorcu grofa Jankovića, a koja je uz Židovsko groblje, kao spomenik kulture, jedino mjesto u gradu na kojime se može kroz sačuvane predmete, uglavnom privatnih kolekcionara, saznati više o životu Židova u Daruvaru. Drugi dan, uz suorganizaciju Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara te učenike Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, uz prigodni program, održana je projekcija filma ‘Povratak posljednjeg’.

Sedamdeseta obljetnica oslobođenja Auschwitza bila je prilika da se kroz životne priče i čitanje dnevničkih zapisa stvarnih osoba iz vremena Drugog svjetskog rata, prvenstveno djeci, ali i ostalima približi taj period, kao i kroz prikazivanje filma koji je posvećen Olegu Mandiću, koji se kao 11 – godišnji dječak uspio spasiti iz Auschwitza. I tajnica Udruge antifašista Daruvara Zvjezdana Drašner je nedavno posjetila nekadašnji logor Auschwitz, a ono što ju je posebno dojmilo je zastrašujuća činjenica da i danas na tom mjestu stoje dvije tone ljudske kose.

Između ostalih, projekciji filma nazočili su predstavnici županijskih, gradskih i općinskih manjinskih vijeća, kao i dožupan iz redova srpske zajednice Saša Lukić. Prisutan je bio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko – bilogorske županije i potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Darko Karanović.

1/1