Novosti

Kronika

Degradiran u knjigovođu

Saša Rister, Vladin povjerenik i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Orahovice, smijenio je novinara, urednika i direktora gradske radio-stanice Tonina Rađenovića tik pred izbore, pa je opravdana sumnja da je riječ o još jednom slučaju cenzure

Obistinila se prijetnja predsjednika Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) iz Orahovice Mirka Sekulića: novinar, urednik i direktor Radio Orahovice Tonino Rađenović smijenjen je i prije nego što mu je to ljuti "hosovac" najavio. Kao što smo pisali, Sekulić je 4. siječnja ove godine u prijepodnevnim satima upao u redakciju tog radija i Rađenoviću pred kolegama sasuo u lice: "Ti si govno od čovjeka, kada ja dođem na vlast, ti ćeš biti prvi koga ću smijeniti, ako nemaš novca za tužbu, ja ću ti dati!"

Sekulić još nije došao na vlast a vjerojatno i neće, jer se zbog te prijetnje vodi kazneni postupak na Općinskom sudu u Virovitici, pa je brisan s liste kandidata za Gradsko vijeće. Ali je njegov prijatelj i stranački sudrug, predsjednik orahovičkog HDZ-a, povjerenik Vlade za Orahovicu i kandidat za gradonačelnika Saša Rister uzeo stvar u svoje ruke. Suspendirao je Rađenovića i rasporedio ga na radno mjesto financijsko-materijalnog knjigovođe u trgovačkom društvu Ružica-grad, komunalnom poduzeću s gubicima u poslovanju. I to prije nego što je došao na vlast - za svaki slučaj. Kao Vladin povjerenik za Grad Orahovicu, koji ima 76 posto udjela u vlasništvu Radija, Rister je i predsjednik radijske Skupštine.

Županijski sud u Osijeku pravomoćno je presudio da je 2015. godine Rađenović već jednom nezakonito dobio otkaz na Radio Orahovici

- SMS porukom pozvao me u gradsku upravu na sastanak. Pomislio sam da se događa nešto važno, što nam nije bilo najavljeno, ali dočekalo me iznenađenje. Bez ikakvog objašnjenja rekao mi je da sam smijenjen i da je tako odlučeno na Skupštini za čije održavanje ja, kao direktor, nisam znao. Novim direktorom imenovan je Predrag Rudić, direktor tvrtke Panonica media j.d.o.o., koja u svom vlasništvu ima 24 posto udjela u Radiju. Ne znam što je razlog moje nezakonite smjene i otkaza. To mi nisu rekli – izjavio nam je Rađenović, koji gotovo trideset godina radi na Radio Orahovici.

Novinar se vratio u redakciju, napisao vijest o svojoj smjeni i objavio je na portalu. Nekoliko sati kasnije, ona je nestala; zamijenjena je 'priopćenjem za javnost' u kojem novi direktor, uz ostalo, iznosi svoje nezadovoljstvo radom dosadašnje uprave i obrazlaže "kako su osnovna načela medijske objektivnosti i izvještavanja ono na čemu se treba temeljiti poslovanje Radija Orahovice kao medija u službi građana". Piše i to da je Rudić na Skupštini "inzistirao na zaštiti svog udjela, pa Grad Orahovica kao većinski vlasnik nije imao drugih mogućnosti no podržati zahtjev suvlasnika." I to je sve što javnost 'službeno' zna o ovom slučaju, jer se povjerenik Vlade Saša Rister oglušio na pozive novinara, a nije odgovorio ni Hrvatskom novinarskom društvu koje prikuplja informacije o otkazima novinara.

Da apsurd bude veći, Rađenović je suspendiran i premješten na radno mjesto koje nema veze s novinarstvom, tri tjedna nakon što je Županijski sud u Osijeku pravomoćno presudio da je 2015. godine već jednom nezakonito dobio otkaz na Radio Orahovici. Tada je otpušten zajedno s novinarkom Gordanom Jajčanin, a odluku je donio gradonačelnik Josip Nemec (HDZ) koji nije bio zadovoljan angažmanom novinara na promoviranju njegova lika i djela. Uz to, u eter su, po pravilima novinarske profesije, puštali izjave oporbe i nezadovoljnih građana koji su kritizirali rad gradonačelnika i gradske uprave, što se Nemecu nikako nije sviđalo. Tadašnja direktorica Anita Zavada čudila se interesu Hrvatskog novinarskog društva za slučaj otkaza na toj radijskoj stanici: "Otkazi se dijele i u drugim tvrtkama, pa nitko nije pitao zašto, a sada se diže panika kao da je pola grada dobilo otkaze. Nema se tu što puno govoriti", rekla je Zavada i objasnila kako je osim teškog gospodarskog stanja u Orahovici, uslijed čega gotovo i nema oglasa ("jer rade samo četiri dućana"), na otkaz utjecao i smanjen obim poslova na kojima je bilo angažirano dvoje novinara. Naime, Radio Orahovica je – dok su ga financirale – pokrivao i događaje u općinama Zdenci, Crnac i Čačinci. Kad je financiranje prestalo, nije bilo više vijesti iz tih sredina.

U međuvremenu, Rađenović je bio zaposlenik jedne privatne tvrtke, a na Radio se ipak uspio vratiti 2017. Najnoviji otkaz Rađenoviću te napad na slobodu medija i novinara javno je osudila bivša gradonačelnica iz redova HSS-a, danas nezavisna kandidatkinja za istu funkciju Ana Marija Petin. Ona je ustvrdila da je u ovom slučaju nedvojbeno riječ o cenzuri, jer se sve događa neposredno prije lokalnih izbora.

- Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, posao povjerenika je donositi ili mijenjati opće akte samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili usklađivanje sa zakonom. Također, on može donositi odluke o imenovanjima samo kad je to nužno zbog osiguranja nesmetanog rada poduzeća u vlasništvu Grada. Jasno je da je ovdje riječ o nezakonitoj radnji, jer povjerenik nema ovlasti razrješavati direktore ako poduzeće funkcionara stabilno i normalno - rekla je Petin, izrazivši žaljenje što nitko od kolega s Radija nije došao na konferenciju za novinare na kojoj je govorila o toj temi, iako im je poziv uredno dostavljen. Slučaj na Radio Orahovici dogodio se točno na dan kada je Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo kampanju "Lokalni mediji građanima, a ne šerifima".

- Nedopustivo je i sramotno ponašanje povjerenika Vlade. To je još jedan od pokazatelja da su novinari i novinarke u lokalnim medijima izloženi raznim pritiscima.  HND čvrsto stoji iza svog kolege i o ovome ćemo obavijestiti naše partnere u Europskoj federaciji novinara - izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više