>

novosti logo

Piše N.J.

Delegacija SNV-a i SDSS-a obilježila godišnjicu Tesline smrti

Obilježavajući godišnjicu smrti velikog znanstvenika predstavnici SNV-a i SDSS-a položili su cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba

Nakon arhijerejske liturgije za Božić, delegacija SNV-a i SDSS-a položila je cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba obilježivši tako godišnjicu smrti ovog istaknutog svjetskog naučnika koji je svojim izumima promijenio svjetsku povijest. U delegaciji su bili saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević, predsjednik VSNM-a Zagreba Saša Milošević i Tatjana Vukobratović Spasojević.

Nikola Tesla, koji se za života suočavao s brojnim osporavanjima, pa i krađama svojih otkrića, umro je u New Yorku 7. januara 1943.godine. Za razliku od ostatka svijeta gdje Teslu cijene, a u nekim sredinama i društvima od njega prave kult, Hrvatska se, vjerovatno zbog krvne slike, prilično nonšalantno odnosi prema njemu, pa ga pojedinci čak krste Čehom ili Hrvatom, iako je sin pravoslavnog prote. Teslin spomenik u Gospiću, gradu najbližem njegovom Smiljanu, uništen je pa ponovno izliven, ali još uvijek nije vraćen na staru lokaciju.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić također položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika Tesli, ni u Zagrebu se nisu proslavili odnosom prema velikom znanstveniku. Umjesto da se na prikladnoj lokaciji postavi novi izliveni spomenik, u Teslinoj ulici ‘humano je preseljen‘ spomenik koji je napravio Ivan Meštrović i to protivno njegovoj želji. Kipar je, naime, tražio da spomenik Tesli bude postavljen u krugu Instituta Ruđer Bošković i da gleda u spomenik dubrovačkom naučniku. Ovako, Bošković može gledati samo u Profesora Baltazara, junaka animiranih filmova, čiji je lik umjesto Teslinog u krugu instituta.

1/3