>

novosti logo

Piše N.J.

Delegacija SNV-a obilježila godišnjicu Teslinog rođenja

Polaganjem vijenca na spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba delegacija SNV-a na čelu s predsjednikom Miloradom Pupovcem obilježila je 10. jula, odnosno godišnjicu rođenja tog slavnog naučnika srpskog porijekla.

Godišnjicu rođenja Nikole Tesle, rođenog u Smiljanu 10. jula 1856. godine, u različitim sredinama obilježava više nevladinih organizacija i udruženja građana. Ipak, i ova godišnjica prolazi bez vraćanja skulpture svjetski poznatog naučnika u centar Gospića, rada Frana Kršnića, odakle je uklonjena početkom 1990-ih. Iako su i predstavnici Grada Zagreba položili vijence pred Teslin spomenik, ni zagrebačke vlasti se nisu isprsile odnosom prema njemu. Umjesto da u ulici koja nosi Teslino ime postave novi spomenik, oni su na to mjesto preselili rad Ivana Meštrovića, i to protivno njegovoj želji.

Nikola Tesla, koji je preminuo u New Yorku u siječnju 1943. godine, za svoja je otkrića dobio najveća priznanja. Mnogi fakulteti, akademije i znanstvene institucije promovirali su ga kao počasnog doktora znanosti ili mu dodijelili povelju i medalju za visoke doprinose i zasluge u tehnici i znanosti. Međunarodna elektrotehnička komisija usvojila je njegovo ime za naziv jedinice magnetske indukcije (oznaka T), pa je na taj način i Tesla stupio u red najzaslužnijih ljudi za razvoj znanosti o elektricitetu. U Smiljanu je na 150. godišnjicu Teslina rođenja, 10. jula 2006. godine, u njegovoj rodnoj kući otvoren memorijalni muzej.

1/1