Novosti

Kronika

Delić novi stari predsjednik

Pozivali smo lokalna i državna tijela da čuvaju antifašističke stečevine, rekao je predsjednik Udruženja antifašista Karlovca

Large 6

Miroslav Delić i Mirko Miladinović

Na izvještajno-izbornoj skupštini Udruženja antifašista grada Karlovca, održanoj u nedjelju, za predsjednika je ponovno izabran Miroslav Delić. Usvojeni su financijski i izvještaj o radu u 2021., a izabrano je i kompletno novo vodstvo udruženja, u kome su, pored Delića, Snježana Kirinić, Biserka Vranić, Đorđe Vujnović, Jadranka Radatović, Tatjana Protulipac i Mirko Miladinović, koji je izabran i za počasnog člana te predsjednika udruženja.

- Velike napore kao i do sada uložili smo u tzv. borbu za opstanak. Pozivali smo gradska, županijska i državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, te da rade na očuvanju dostojanstva i skrbi za sudionike antifašističke borbe, antifašističke spomeničke baštine, kao opće-kulturnog dobra, kao i na ukupnoj zaštiti i afirmaciji temeljnih vrijednosti antifašizma. To je zalog za civiliziranu budućnost i demokratsko evropsko opredjeljenje - rekao je Delić.

Zbog pandemijskih mjera, objasnio je on, neke planirane aktivnosti Udruženja nisu realizirane. Istaknuo je odličnu saradnju antifašista sa Srpskim narodnim vijećem, koje je nazvao partnerom, a pohvalio je i saradnju s karlovačkom Novom ljevicom. Skupštini su prisustvovali novi županijski predsjednik antifašista Rade Kosanović, Dimitrije Birač iz Nove ljevice, Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora Prosvjete, antifašisti iz Ogulina na čelu s predsjednikom Petrom Tatalovićem i antifašisti iz Duge Rese predvođeni Ratkom Bošnjakom, kao i najstariji član udruženja Mirko Butković. Na skupštini se pojavio i Darko Rendulić, predsjednik karlovačkog HNS-a, koji se tom prilikom učlanio u Udruženje. Rekao je da antifašizam njegovo cjeloživotno i familijarno opredjeljenje, za što je dobio pljesak prisutnih, a kasnije je prigovorio Deliću da spominje samo komemoracije srpskim žrtvama, što su prisutni popratili burnim negodovanjem. Miroslav Delić mu je odgovorio da ima krivu percepciju o žrtvama te da su u prve dvije godine rata ubijani gotovo isključivo srpski civili, i to na brojnim stratištima širom Korduna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više