Novosti

Politika

Desničari pokušali spriječiti predstavu o Srebrenici

Dvadesetak pripadnika desničarskih pokreta upalo je u dvoranu na Kolarcu u Beogradu s transparentom ‘Pobio vas Alija vaš balija’ kako bi spriječili kazališni performans Zlatka Pakovića

J0hqzxi3y1tuymxt305b1bnhmwx

(foto Radio Slobodna Evropa)

Desničarske grupe pokušale su jučer u Beogradu spriječiti akcije nevladinog sektora održane u znak sjećanja na žrtve Srebrenice. Organizatori navode da su protekle bez većih incidenata, ali uz angažiranje snaga policije i prilikom paljenja svijeća kod Predsjedništva i za vrijeme kazališnog performansa ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’ u Kolarčevoj zadužbini, gdje je upalo dvadesetak desničarskih aktivista pokušavajući prekinuti izvedbu u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji koja je zapravo uvod u predstavu iduće godine, povodom 25. obljetnice genocida u Srebrenici.

Performans ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’ Zlatka Pakovića pokušala je spriječiti grupa od dvadesetak osoba koja je upala u Malu salu Kolarčeve zadužbine, a policija ih je izvela iz dvorane nakon što su verbalno napali redatelja Pakovića, glumce i publiku. Izgrednici su pokušali najprije nadglasati Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida, veličanjem Ratka Mladića, spominjanjem žrtava u Jasenovcu… Iako su organizatori nekoliko puta apelirali na pripadnike policije u civilu da ih izbace, tek nakon što su glumci izašli da s njima razgovaraju, policija je izvela provokatore iz sale. Glumcima se pridružila i publika, koja je pokušala da izbaci desničare.

Na pitanje novinara zbog čega nisu spriječili ulazak ljudi s očiglednim nacionalističkim obilježjima i namjerom da provociraju, jedan od pripadnika policije rekao je da je ulaz bio slobodan i da nisu mogli reagirati, ali da će sve procesuirati. Dodao je da je bilo bitno da ne dođe do fizičkog konflikta, donosi portal Seecult.org.

‘Nadam da ćete se jednog dana postideti zbog ovoga što radite’, poručio je Paković onima koji su pokušali prekinuti performans. ‘U predstavi o Srebrenici želim učiniti ono što društvo nije sposobno’, rekao je i dodao da je ‘bit jedne republike da se stavi na stranu žrtava koje nisu njezini građani, a protiv zločinaca koji jesu njezini građani’. ‘Isti oni koji su prekidali predstavu o Svetom Savi u JDP-u (Jugoslavensko dramsko kazalište, op.a.) na početku rata u Jugoslaviji, takvi isti i danas pokušavaju prekinuti ovu predstavu, ali nećete uspjeti’, rekao je Paković. ‘Trideset godina ista ideologija vlada u Srbiji i proizvodi ono što ste mogli vidjeti večeras’, zaključio je Paković za Radio Slobodna Evropa koji je i video snimkom zabilježio desničarski upad.

U izvođenju performansa sudjelovali su glumci Dušanka Stojanović Glid, Boris Milivojević, Sanja Marković i Vahid Džanković, a njegovu pripremu i izvođenje podržali su švicarska ambasada u Beogradu i Fond za otvoreno društvo Srbija.

Ista grupa desničara protestirala je i u Ulici kralja Milana, odvojena kordonom policije od učesnika akcije paljenja svijeća u znak sjećanja na srebreničke žrtve, koju je u parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine Beograda organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava. ‘Premladi da se sećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo’ – bila je poruka na transparentnu koji je uz šutnju držala grupa mladih. S druge strane, okupljeni desničari nosili su transparent s natpisom ‘Pobio vas Alija vaš balija’, koji su unijeli kasnije i na kazališni performans na Kolarcu. Član Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević izjavio je da se sjećanje na žrtve Srebrenice odvija u atmosferi buke, galame i nepoštivanja ljudskog života i dostojanstva žrtava, što je ‘posljedica poricanja genocida i njegova relativizacija’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više