>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Devastiran Spomen-park Dudik

Spomenik podignut u slavu 455 žrtva fašizma s područja Srema i Slavonije, čija je sanacija započela 2014. godine, prije nekoliko dana se našao na meti vandala koji su iza sebe ostavili fašističke simbole

Proteklog vikenda, u petak 27. marta, u vukovarskom naselju Mitnica devastiran je Spomen-park Dudik. Djelo beogradskog arhitekta Bogdana Bogdanovića, koje se sastoji od pet kameno-metalnih buktinja okruženih kamenim cvjetovima na kojima su ispisani epitafi u slavu slobodi i životu, u vandalističkom pohodu je mahom išarano besmislenim rečenicama. No na jednom epitafu ostavljena je fašistička svastika, a na kupoli je ispisano ‘Ubij Srbina’, kao i duboko uvredljiva poruka za romsku nacionalnu manjinu.

‘Kriza uzorkovana koronavirusom skrenula je pažnju javnosti sa vandala koji koriste trenutnu situaciju da u Vukovaru devastiraju spomenike žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu’, navodi se na Facebook-stranici Memorijalnog parka Dudik uz fotografije uništenog spomenika.

U izjavi za Radio Borovo devastaciju je osudio Lazo Đokić, predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara.

- Danas, kada trebamo obeležiti 75. godišnjicu oslobođenja od fašizma, na jednom od najvećih stratišta u ovom delu Hrvatske zazivaju se aveti prošlosti. Poruke sa Spomen-parka Dudik govore nam da borba protiv ovog zla mora biti odlučnija. Ljudska vrsta nije izvukla nikakve pouke. Najveća pandemija koja nas je pogodila je fašizam, koji je odneo preko 50 miliona života i još toliko osakatio. Uprkos tome, taj fašizam se i danas zaziva i ima uporište u raznim vlastima - izjavio je Đokić.

U periodu od 31. srpnja 1941. do 9. veljače 1943. godine na Dudiku, ledini koja je služila za ispašu, vlasti NDH svirepo su likvidirale 455 ljudi. Većinom je bila riječ o civilima s područja Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon ekshumacije 1945. godine, posmrtni ostaci ubijenih pokopani su u Spomen-kosturnicu palih boraca 5. vojvođanske udarne brigade i pripadnika Crvene armije u parku kod vukovarske bolnice.

Spomen-park Dudik uništen je za vrijeme rata 1990-ih. Tada su stradale sve ploče, kamene buktinje i eksponati, a u međuvremenu je na tom području izgrađeno nogometno igralište. Dudik je još 1973. godine, na osnovu rješenja Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku proglašen spomenikom kulture, ali izmjenama GUP-a veći dio tog područja, oko 4800 kvadratnih metara, prenamijenjen je u sportsko-rekreativni centar Mitnica na kojem su kasnije izgrađeni sportski tereni.

Nakon dugogodišnjeg inzistiranja srpske zajednice i raznih građanskih inicijativa da se to spomen-područje obnovi, 2014. godine započela je sanacija uništenog spomenika koju je financiralo Ministarstvo kulture.

Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina, u izjavi za Novosti je kazao da odnos Grada Vukovara prema spomen-području Dudik ne postoji te da o njemu brinu srpske institucije i Savez antifašista Vukovarsko-srijemske županije.

- Srpski kulturni centar je prošle godine aplicirao za sredstva Ministarstva kulture za nastavak sanacije spomen-područja Dudik, a upravo danas smo dobili informaciju da je centar dobio 150.000 kuna za tu namenu. Taj novac će biti usmeren na drugu fazu koja podrazumeva sanaciju kamenih delova na stošcima koji su uništeni u toku rata. Nakon toga sledi treća, završna faza, a to je uređenje platoa, hortikulture i pristupne ceste spomen-području - rekao je Jeremić.

1/2