Novosti

Kronika

Devastirani i opustošeni

Više od pedeset antifašista prisustvovalo je 23. novembra komemoraciji u sjećanje na 169 stanovnika Drežnice koje su ustaše ubili prije 75 godina. U okolici ima 17 antifašističkih obilježja, a većina ih je devastirana

9yqsmxkblbjme4jw1n7nbyl07lu

Komemoracija za žrtve rata

Više od pedeset antifašista prisustvovalo je 23. novembra komemoraciji u sjećanje na 169 stanovnika Drežnice koje su ustaše ubili prije 75 godina. Pomen stradalima služio je tamošnji paroh Miloš Orelj. Na spomenik u centru Drežnice, na kosturnicu u blizini Partizanske bolnice broj 7 i na mjestu gdje je bila bolnica, u šumama Kapele iznad sela Tomići, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Bolnica je djelovala od proljeća 1942. do proljeća 1944., a u kosturnici su sahranjeni posmrtni ostaci 300 umrlih boraca.

Govorio je Filip Maravić (90) najbolji poznavalac povijesti Drežnice i cijelog ovog kraja. Prema popisu stanovništva iz 1939. Godine, Drežnica je imala 5.915 stanovnika. Poginulo je 255 boraca, od tifusa je umrlo 80 civila, ubijeno je 529 civila, a Drežnica i šira okolica spaljeni su tokom rata sedam puta. Kraj je dao tri narodna heroja. Rajko Trbović i Đuro Trbović imali su svoje biste u Drežnici, ali su ostala samo postolja. Aleksandar Maravić se borio na Kosovu gdje je i poginuo.

U okolici ima 17 antifašističkih obilježja. Većina njih su devastirana i oskrnavljena. U Drežnici danas živi oko 300 stanovnika što je oko 5 posto populacije koja je tamo živjela prije 80 godina. U Drežnicu se ne ulaže, komunalna infrastruktura je u jadnom stanju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više