Novosti

Kronika

Дeвeтa смoтрa српскoг фoлклoрa

Нa нajмaсoвниjoj фoклoрнoj мaнифeстaциjи Слaвoниje, Бaрaњe и Зaпaднoг Срeмa учeствoвaлo je 13 културнo-умeтничких друштaвa

Uwc7d6xedf1gsr9o0posjkvt618

U Vukovaru je održana 9. Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Organizator programa je Zajedničko veće opština, a domaćin KUD ‘Sloga’ iz Vukovara. Reč je o najmasovnijoj foklornoj manifestaciji na kojoj je učestvovalo 13 kulturno-umetničkih društava; iz Vukovara, Bijelog Brda, Tenje, Belog Manastira, Trpinje, Kneževih Vinograda, Silaša, Vere, Markušice, Bobote, Borova i Ostrova te Ansambl SKD ‘Prosvjeta’.

- Folklor je važan segment u očuvanju kulture, tradicije i ukupnog nacionalnog identiteta srpske zajednice jer je najrašireniji u narodu. Ovakve smotre uključuju širi krug ljudi, folkloraše i članove njihovih porodica i prijatelje, koji se ne vide na sceni, a puno pomažu - kaže Nebojša Vidović, predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a. Dodaje da rad društava pomaže i ZVO, kako finansijski tako i kroz organizaciju Škole folklora kao vida stručnog usavršavanja voditelja ansambala. Smotra je okupila oko 300 učesnika, a najbrojniji među njima bili su Boboćani, članovi KUD-a ‘Đoko Patković’.

- Na scenu je izašlo 28 igrača, a ima nas još. Predstavili smo se Igrama sa planine Rtanj, a na repertoaru imamo još 12 koreografija - kaže predsednica KUD-a Đurđica Nedić. Zapažen nastup imalo je i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova.

- Negujemo isključivo tradicionalne igre i pesme sa područja Ozrena i Posavine kroz koje nastojimo da prikažemo i narodne običaje - kaže umetnički rukovodilac Svetlana Ostojić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više