>

novosti logo

Di su pare?

Nakon raspada nadzornog odbora, država ipak pokazala odlučnost u slučaju brodogradilišta Uljanik: Sporan je odnos između države i budućeg strateškog partnera, tj. omjer uloženog novca u troškovima restrukturiranja

U trenutku završavanja ovog teksta još uvijek nije poznata sudbina restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanik. Pretprošli tjedan Vlada je Europskoj komisiji poslala prijedlog programa na očitovanje na koji su iz Bruxellesa odgovorili dodatnim pitanjima o kojima se ovih dana raspravlja u Ministarstvu gospodarstva. Sporan je, prije svih, odnos između države i budućeg strateškog partnera, točnije omjer uloženog novca u troškovima restrukturiranja.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da u proces restrukturiranja ulaze država i Uljanik grupa sa strateškim partnerom u omjeru 60:40 posto. Ukupni troškovi iznosili bi 584 milijuna eura. Država bi u manjem iznosu dokapitalizirala Uljanik gotovinom, a u većem bi izdavala nova jamstava na kredite. Uljanik bi dao vlastiti doprinos od 232 milijuna eura. Uz to, nužna je dokapitalizacija u gotovini koju bi proveo strateški ulagač u iznosu od 24 milijuna eura. Bez osiguranja likvidnosti, neće biti ni preustroja Uljanika, najavio je Horvat.

U skladu s programom država će preuzeti veći dio odgovornosti i u Nadzorni odbor instalirati dva svoja predstavnika na otprije ispražnjena mjesta, a prostora ima još s obzirom da je početkom tjedna Dragutin Pavletić iz Uljanik Plovidbe dao ostavku na tu funkciju, pa su u NO-u preostali tek Renata Kašnjar Putar (PBZ CO) i Đino Šverko (Sindikat metalaca Hrvatske i mali dioničari). Time bi država dobila dodatne instrumente nadzora koji bi daleko premašili deset posto vlasništva, a s obzirom na troškove provođenja programa ovaj scenarij čini se jedini moguć.

- Nadzorni odbor se raspada - kaže predsjednik Jadranskog sindikata u pulskom brodogradilištu Boris Cerovac i nastavlja:

- Pavletić iz Uljanik plovidbe je dao ostavku koja će se aktivirati izborom novog člana, što bi se trebalo dogoditi na Skupštini 31. kolovoza. Zalažemo se da i ostali članovi NO-a odu, s obzirom da nisu poduzeli mjere koje su trebali poduzeti. Ako nisu znali što se događa u tvrtki koju nadziru krivi su jer nisu tražili potrebne informacije, a ako su znali onda su podržavali Upravu koja je radila na štetu radnika. Predlažem da od pet članova ubuduće u NO sjedi dvoje predstavnika države, dvoje radnika i malih dioničara, dok bi ostali također imali zastupnika.

Više je različitih tumačenja oko programa poslanog Europskoj komisiji. Prema jednom od njih, restrukturiranje kakvim ga vidi Uprava Uljanika, Bruxelles sasvim sigurno neće prihvatiti, zbog čega su Vladi i poslana dodatna pitanja. Prema drugome, Ministarstvo financija namjerno je lopticu prebacilo EK upozoravajući na niz nepravilnosti koje je napravilo vodstvo Uljanika, posebno apostrofirajući njihovo ‘neodgovorno ponašanje, obmanjivanje, prešućivanje, nepravovremeno izvješćivanje, te netočan prikaz podataka i rizika ključnih za restrukturiranje’, kako je objavio Poslovni dnevnik. Kako bilo, Uljaniku je hitno potrebno najmanje 12 milijuna eura koje se mora nekako namaknuti, a nitko, pa ni najavljeni strateški partner Danko Končar, ne žuri da posrnulom škveru ubrizga nužno potrebnu financijsku injekciju.

Osim toga, nad Uljanikom poput mača vise najave da će dobar dio zemljišta koje koristi – sve osim otoka – biti iskorišten za gradnju stambenih i poslovnih zgrada, što bi značilo vjerojatni kraj škvera. Informacije koje dobivaju sindikalci su šture.

- Mi smo se složili da se iskoriste prostori koji su prazni, ali ne za stambeno-poslovne objekte, nego da se prenamjene za neku drugu metalsku struku. Sve ostalo nam je neprihvatljivo, jer bi svaki drugi scenarij doveo do zatvaranja brodogradilišta i bacanja radnika na ulicu, protiv čega ćemo se boriti svim raspoloživim oružjem - kaže Cerovac. Prema njegovim riječima, prošli tjedan predstavnici sindikata imali su prvi susret s ministrom Horvatom koji im je obećao redovne sastanke i ubuduće.

- Drago nam je da je i on protiv stambene izgradnje, ali sasvim sigurno ne zato jer nam želi dobro, nego da njega sutra netko ne pita gdje je otišao novac iz programa restrukturiranja. S Končarom smo se zadnji put vidjeli u travnju. Od tada ne odgovara na naše pozive i poruke - objašnjava Cerovac.

Što čeka Uljanik ne zna nitko, pa ni prvi čovjek najvećeg sindikata.

- Želimo vjerovati da će država odigrati ključnu ulogu i da ima instrumente kojima će osigurati zadržavanje brodogradnje u Puli i očuvanje radnih mjesta. Iz dana u dan mi se mijenja raspoloženje: jedan dan sam optimist, a drugi – kad dođu nove informacije – postanem pesimist - zaključuje Cerovac.

1/1