>

novosti logo

Dimni signali

SDP zapravo nema vremena za prodaju dionica HEP-a, ali za tu rabotu može pripremiti teren Karamarkovoj stranci

Uobičajeni medijski dimni signali koji se ovih dana puštaju iz Vlade govore kako se za drugu polovinu ove godine priprema prodaja 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude (IPO) na kojoj bi pravo na kupnju dionica dobili mirovinski fondovi, branitelji i hrvatski građani.

U ovakvom Vladinom klasnom strukturiranju – zasad bez ikakve rasprave u parlamentu – pri mogućoj privatizaciji HEP-a, o kojoj se bruji i nagađa godinama, resorno Ministarstvo gospodarstva na čelu s ministrom Ivanom Vrdoljakom zasad šuti. Ipak, doznajemo da su prema Upravi HEP-a već odaslali dopis da se ide na odabir vanjskog izvođača koji bi trebao razmotriti model prodaje tih dionica, odnosno za dokapitalizaciju HEP-a kao državne tvrtke. Potvrđuje to Denis Geto, predsjednik Tehnosa, strukovnog sindikata radnika HEP-a.

- Neozbiljni ljudi počeli su ozbiljno razmišljati. Za nas nikakva privatizacija HEP-a nije prihvatljiva. Znamo kako privatizacije kod nas završavaju, jer sva nam je privatizirana industrija propala. Reći ću samo da je HEP-ova lanjska dobit iznosila 2,3 milijarde kuna, što je višestruko korisno ne samo za društvo već i za državu. HEP je dobar dio te dobiti putem dividendi prelio u državni proračun - kaže Geto.

Uprava HEP-a na čelu s Pericom Jukićem već je najavila da je spremna poštivati sve odluke Vlade. Geto smatra da je riječ o tome da Jukić mora slušati naredbe onoga tko ga je postavio na to mjesto, što govori o tome koliko mu je dobrobit tvrtke na prvom mjestu.

Iako zasada navodno nitko ne zna objasniti bi li u IPO išle dionice krovne HEP grupe ili nekog pojedinog društva (kćeri) iz njezinog sastava, za Geta nema sumnje.

- Tu je sve čisto, čini mi se, jer je HEP koncipiran tako da je sva imovina na HEP-u d.d., odnosno krovnoj grupi. To je ono najvrednije što se u vidu dionica može prodati - kaže Geto.

Iako u najavama privatizacije prednjače SDP-ovci, nadajući se da bi im prodaja dionica narodu mogla donijeti poneki politički bod na izborima, dobro informirani Geto smatra da će to faktički biti tek pripremni krug za drugog pretendenta na vlast, Karamarkov HDZ, koji je u svojim prvim najavama gospodarskog plana naveo završetak privatizacijskog procesa, tamo gdje je nečega za privatizaciju još ostalo.

- Treba barem godinu dana pripremati taj IPO. Pitam se kako će aktualna vlast stići dobiti političke poene. Zato smatram da bi, ako bi došao na vlast, Karamarko najvjerojatnije nastavio politiku privatizacije. Znam da ćemo se žestoko boriti protiv toga - najavljuje Geto.

1/1