Novosti

Kronika

Divlje svinje gaze usjeve

Ogromne štete na usjevima i voćnjacima na području Križevaca. Osiguravajuća društva ne žele osigurati zemlju, a lovačka društva ne plaćaju odštetu – žale se mještani

3u2tum224srjk19bc4c6nyc9qtf

Razoreni usjevi kukuruza

Prošlog tjedna, u više potkalničkih mjesta, od divljih svinja stradalo je na desetke hektara kukuruza. Pobrđani kod Križevca među naseljima su čiji su poljoprivrednici pretrpjeli najviše štete. Mnogima od njih, kako sami priznaju, pomogli nisu ni pravovremeno postavljeni repelenti - sredstva koja svojim mirisom odbijaju divlje svinje.

Osim polja kukuruza, divlje svinje dolaze u voćnjake koji se nalaze u neposrednoj blizini kuća. Zbog svega toga poljoprivrednici ozbiljno strahuju za egzistenciju i pozivaju mjerodavne institucije da im pomognu.

- To je katastrofa. Nisu uništile samo kukuruz, ruju po voćnjaku, uništile su i krumpir. Dolaze nam u dvorište, doslovce pod prozore kuća. To se više ne da izdržati. K tome, osiguravajuća društva ne žele osigurati zemlju, a lovačka društva ne plaćaju odštetu. Do sada je šteta već nekoliko hiljada kuna, a do kraja berbe, bit će sigurno još veća - razočarano je rekla Bosiljka Rakić, mještanka Pobrđana te dodala kako su divlje svinje poharale polja i njezinih susjeda.

Iz nadležnog lovačkog društva Vepar kažu da su ta lovačka udruga i njeno članstvo nemoćni da riješe problem sa divljim svinjama. Kažu da su svjesni problema koje imaju poljoprivrednici, no kako bi u rješenju trebala pomoći država, odnosno mjerodavno Ministarstvo poljoprivrede. Lovci ističu da iako provode odstrel divljih svinja na svom području, svinje dalje dolaze iz susjednog državnog lovišta u kojemu imaju stanište.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više