>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Djeco, u skloništa!

Nasljednik potjerane Ivane Milas Klarić traži se po svaku cijenu: Prošlotjedno ispitivanje kandidata za državnog pravobranitelja/icu pretvorilo se u katastrofu, uz razgolićenje neznanja konzervativnih natjecatelja

I dok nije neobično u Hrvatskom saboru svjedočiti scenama koje podsjećaju na loše američke komedije, prošlog tjedna letvica političke nekompetencije dodatno je spuštena. Prilikom svojevrsnog intervjua za posao, kandidatkinje i kandidati za posao pravobranitelja za djecu, buduće zamjene Ivane Milas Klarić, odgovarali su na pitanja Odbora za mlade, obitelj i sport i pritom se natjecali u izrečenim bizarnostima. Od pet prijavljenih za mjesto pravobranitelja pred Odborom ih se našlo četvero, dok će se razgovor s Helencom Pirnat Dragičević obaviti naknadno.

‘A ako vam kažem samo dva?’ odgovorio je Odboru kandidat Zdravko Miočević nakon što je upitan da nabroji pet vrsta nasilja u školi, prenio je Jutarnji list. Kandidatkinja Vanja Slijepčević Saftić odbila je pojasniti svoja stajališta o naprasno povučenom Obiteljskom zakonu, ali i o Istanbulskoj konvenciji. Za isti list naknadno je obrazložila svoj postupak, rekavši da je njezin odgovor u vezi Istanbulske konvencije bio da nije dužnost građana propitivati zakone koje donosi najviše zakonodavno tijelo – Sabor te da će istu poštivati ako bude izabrana na mjesto pravobraniteljice.

‘Javilo se samo petero kandidata. Iznenađena sam suženim spektrom zainteresiranih. Jako smo pogriješili što smo izbor pravobranitelja učinili ovisnim o saborskoj većini. Odbor nema formalnih uvjeta za poništenje poziva. Jedino možemo ne donijeti odluku i ne predložiti Saboru kandidate’, rekla je predsjednica Odbora Nada Turina Đurić, ne krijući razočaranje postojećim kandidatima.

Navodno vodeći kandidat za pravobranitelja za djecu, Hrvoje Jukić, u medijima također odbija javno iznijeti svoj stav o Istanbulskoj konvenciji, ali i o temeljnom propisu prema kojem bi trebao raditi – Zakonu o pravobranitelju za djecu. S druge strane, o zakonu koji je i omogućio njezinu smjenu Milas Klarić ima što za reći, pa tako u intervjuu u Večernjaku najavljuje da će po odlasku s mjesta pravobraniteljice kao fizička osoba vjerojatno tražiti procjenu njegove ustavnosti.

Kod Jukića je inače posebno zanimljivo što bi, ako uspije u svojemu naumu i postane pravobranitelj za djecu, na svom novom radnom stolu mogao pronaći slučajeve iz svoje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. ‘Možemo potvrditi da Ured pravobraniteljice za djecu prima prijave i pritužbe vezane za povrede prava djeteta i od Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo’, rečeno je Novostima iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Jukić bi se, dospiju li te prijave i pritužbe pred njega, u tom slučaju morao izuzeti iz donošenja odluka ili suočiti s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Jukić, inače odvjetnik, bio je u radnoj skupini koja je izradila katastrofalan prijedlog Obiteljskog zakona predstavnik Udruge za ravnopravno roditeljstvo, a nakon burne reakcije javnosti i povlačenja zakona nakon samo jednog dana iz javne rasprave, pokušava se distancirati od sudjelovanja u toj radnoj skupini.

Prema informacijama objavljenima u Jutarnjem listu, nacrt Obiteljskog zakona u drugom postavljanju na javnu raspravu neće uključivati isključivu i spornu definiciju obitelji, no hoće značajno veća prava izvanbračnih drugova nego što je to bilo u slučaju prvog nacrta. Prema svemu sudeći, prerađeni nacrt izradili su zaposlenici Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, pokušavajući tako pokrpati štetu koju im je u javnosti nanio prvi prijedlog nacrta, izrađen pod palicom donedavne dekanice Pravnog fakulteta u Zagrebu Dubravke Hrabar.

- Kada tekst vidim, pogledat ćemo sve što je bitno i sva rješenja koja će biti unutra bit će primjerena i na razini kvalitetne europske prakse - rekao je ovog tjedna premijer Andrej Plenković, koji se nakon izlaska prvog prijedloga također ograđivao od njegova sadržaja.

1/1