Novosti

Kultura

Đikić dobitnik ‘Kočićevog pera’

Ivica Đikić, glavni urednik ‘Novosti’, dobitnik je nagrade koja se dodjeljuje za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti. Nagrada ‘Kočićevo pero’ dodijeljena mu je za roman ‘Ponavljanje’

Vynisfvz686qozvsz3309dzfsxu

Ivica Đikić (foto Jovica Drobnjak)

Žiri za književnu nagradu Kočićevo pero, u sastavu Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, donio je jednoglasnu odluku da nagradu ‘Kočićevo pero’ za jesen u 2015. godini dodijeli Ivici Đikiću za djelo ‘Ponavljanje’ (Ljevak, Zagreb 2014.), za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

- Kada neko djelo u doba opšte svjetske pometnje uspije da zaokupi našu pažnju, da nas uzbudi i makar za kratko ispuni svjetlostima neke nove nade, onda je to valjani dokaz da je umjetnost upravo baklja koja će nas, vjerujem u to, sačuvati od tame – kazao je Nikola Vukolić, književni kritičar i predsjednik žirija.

U svom najnovijem romanu ‘Ponavljanje’ Ivica Đikić je ispričao priču o suvremenom čovjeku koji se sve teže snalazi u talasima života zahvaćenog opštim otuđenjem i dehumanizacijom. Taj čovjek je sve nezadovoljniji, usamljeniji, udaljen i od onih koji bi mu po prirodi stvari morali biti najbliži, da mu pruže podršku i pomoć i da i on sam bude oslonac onima koji od njega to očekuju. Razlozi za ovakvo udaljavanje leže, kako u istorijsko-socijalnim okolnostima, tako i u samim ljudima koji ne mogu da se uklope u šeme života koji im je propisan, te u gubljenju vlastitog identiteta nalaze jedinu mogućnost izbavljenja.

- Djelo pruža gustu isprepletenost inpersonalnih relacija. Svi akteri su maksimalno uronjeni u dešavanje, u svoj životni vir čiji smjer i intenzitet ovise i od akcije drugih učesnika u zbivanju. Po gustini dešavanja djelo nas donekle podsjeća na antičku dramu koja u sebi objedinjuje jedinstvo likova, mjesta i vremena. Drugim riječima, radnja se obavezno odvija u 24 sata, od jednog do drugog izlaska, odnosno zalaska Sunca. U ‘Ponavljanju’ radnja se kondenzuje samo u jednoj noći u toku koje se svi junaci, mada prostorno više ili manje udaljeni, dijaloški povezani telefonom, internetom, SMS porukama u verbalnim reakcijama koje otkrivaju bitnost situacije i njihovog intimnog, afektivnog i misaonog reagovanja na odapetu strijelu izazova - istakao je književnik Nikola Vukolić.

- Sve u svemu, ‘Ponavljanje’ Ivice Đikića je dobro napisano djelo koje posjeduje dva naglašena kvaliteta: zanimljivost pripovjedanja i literarno umijeće što u nama budi želju da se sa ovim ponavljačem što češće susrećemo – rekao je Vukolić.

Nagrada Kočićevo pero, za jesen 2015. godine, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, bit će svečano uručena u petak, 13. novembra, u 12:30, na centralnoj bini sajma Interliber u Zagrebu (paviljon 6), a o laureatu će govoriti članovi žirija.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više