Novosti

Kronika

Đole neuništivi

Balašević je u Osijeku zapjevao samo mjesec dana poslije infarkta i operacije

Fkggsx5fsmvfzdygkl2ilv3ar31

Ulice će još pričekati na njegovo ime – Đorđe Balašević  (foto Miranda Cikotić/PIXSELL)

Svaki koncert Đorđa Balaševića izaziva veliku euforiju te ulaznice planu u samo nekoliko dana. Međutim, ovoga puta euforija je bila još malo veća, emocije još malo jače i pjevalo se još malo glasnije. Prošlog petka, 20. decembra, s početkom u 20:15, samo nekih mjesec dana nakon infarkta i četiri ugrađena stenta, Đole je opet zapjevao u osječkoj Sportskoj dvorani Gradski vrt i to skoro tačno dvije godine nakon što je u istom gradu održao svoj posljednji koncert 2017.

Bio je to njegov prvi koncert nakon što je 15. novembra imao ‘frkicu’, kako je nazvao svoj infarkt. Otada on više nije ‘stand-up’, nego ‘stent-up’ komičar. Iako su se njegovi obožavaoci pobojali da će svi koncerti ove godine biti otkazani, Balašević je od doktora dobio zeleno svjetlo da može nastaviti sa scenskim nastupima, a i – našalio se u svom stilu – ni jedna ulica u Novom Sadu još neće dobiti ime po njemu.

Slavonsko-baranjski obožavaoci nisu ostali ravnodušni ni na njegovu izjavu da je Osijek njegov lega-grad i da ako ne bude mogao održati koncert u Osijeku, tad ga neće održati nigdje. Njegovo poštovanje publike i vječni repertoar razlozi su zašto publika voli koncerte ‘panonskog mornara’: nema pretencioznog kašnjenja koncert od sat vremena i nema koncerta od sat i nešto minuta. Čovjek bi pomislio da će bar ovaj put koncert odraditi malo lakšim tempom i niko mu to ne bi zamjerio. Ali Đole to odrađuje ili kako treba, onako po svome, ili nikako. Malo više od tri sata bez pauze pjevala je dupke puna dvorana. Punili su osječku dvoranu i drugi pjevači, ali Đole ju je i ovaj put tako napunio da ni igla više ne bi stala.

Odmah nakon izlaska na scenu, počeo je pjevati svoju novu, još nesnimljenu pjesmu, sadržajno i tematski vezanu za Osijek, pod naslovom ‘Hej, lega…’: ‘Bila je to zima pusta, pijana. / Ljubila me jedna lepa Smiljana. / Sludila me, Esekerka, / jedina u majke ćerka. (…)

U jednom trenutku Balašević je u priči spomenuo da je u Osijeku jeo najbolji langoš. Nakon možda 10-15 minuta jedna gledateljica prišla je pozornici i donijela mu – langošicu zamotanu u masni papir. Već tradicionalno na pjesmu ‘Neki novi klinci’ na binu su iz publike počeli doletavali bijeli plišani zečići. Ovaj put doletio je i jedan baš, baš veliki plišani zeko, sigurno od metar i nešto. Balašević se na to našalio da je infarkt dobio od saginjanja sve ove godine da te zečeve – pokupi s bine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više