>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Đuro Capor Pobjeda Dubrovčana

Primjer Srđa, koji pokazuje kako je politička vlast HDZ-a, SDP-a i HNS-a u sprezi s mešetarima zemljištem pogazila volju građana i stavove arhitektonske, turističke ili konzervatorske struke, ne smije se ponoviti

Visoki upravni sud prošli je tjedan ukinuo Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine kojim je prostorni obuhvat projekta golfa na Srđu utrostručen. Tim povodom razgovarali smo s Đurom Caporom iz inicijative Srđ je naš.

Kako komentirate to što je Visoki upravni sud poništio izmjene prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kojima je omogućeno bujanje projekta na Srđu?

Radilo se o očitom kršenju zakona. Povjerenik Vlade Želimir Bosnić nije smio donijeti izmjene županijskog prostornog plana. Za to je, po zakonu, nadležna Županijska skupština. Porazno je da je Ustavni sud punih pet godina predmet držao u ladici i da smo osam godina trebali čekati presudu koja je bila izvjesna i studentu prve godine prava. Nezakonita je odluka kojom je površina namijenjena golfu sa sto povećana na 310 hektara, stoga je u prostorno-planskoj dokumentaciji koja je još na snazi valjan obuhvat golfa otprije nezakonitih izmjena, dakle sto hektara.

Kasnije dozvole temelje se na toj odluci iz 2006. godine?

Odluke koje se temelje na nezakonitim izmjenama povjerenika Bosnića različiti su prostorni planovi, poput GUP-a Grada Dubrovnika, UPU-a za Srđ i Rješenja o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš golfa na Srđu. Svi ti dokumenti, uzimani kao polazište nezakonite izmjene, sada su pravno ranjivi i nemaju uporište u prostornom planu Županije. Na temelju njih ne mogu biti izdane nikakve dozvole. Osim golfa na Srđu, radi se i o zloglasnoj turističkoj zoni Čemprijesi na Šipanu tvrtke Jupiter Adria i poluotoku Bat u Zatonu, projektu iza kojeg stoji Pero Vićan. Svi ovi projekti primjer su malverzacija u prostornom planiranju, koje su se odvijale uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva tadašnje ministrice Marine Matulović Dropulić, kao i uz potpunu nezainteresiranost DORH-a i USKOK-a.

Što ćete učiniti po pitanju preostalih dokumenata? 

Nastavit ćemo pravno osporavati nezakonito donošene dokumente očekujući da njima konačno bude zaštićen interes lokalnog stanovništva koje mora živjeti s posljedicama korupcije u prostornom planiranju. Primjer Srđa, koji pokazuje kako je politička vlast HDZ-a, SDP-a i HNS-a u sprezi s mešetarima zemljištem pogazila volju građana izraženu kroz demokratsku proceduru referenduma i stavove arhitektonske, turističke ili konzervatorske struke koje su podržavale građane, ne smije se ponoviti.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je rekao da će tražiti mišljenje o sudskoj odluci od Ministarstva graditeljstva koje je naklonjeno izgradnji golf terena.

Još otkada je bivši predsjednik Stipe Mesić doveo investitora Aarona Frenkela premijeru Sanaderu, ovaj projekt predstavlja strateški interes za HNS. PR usluge je golferima na Srđu, kao i HNS-u i Radimiru Čačiću, pružala medijska agencija Ankice Mamić. Dovoljno se prisjetiti svih medvjeđih usluga koje su projektu pružila HNS-ova ministarstva: Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo kulture. Vlahušić nastoji u okviru tih ministarstava osigurati interpretaciju presude kakva odgovara Razvoj golfu d.o.o. Na sličan način su i ranije zloupotrebom Ministarstva kulture donesene Izmjene zakon o obnovi Dubrovnika tzv. Lex Vlahušić, koji je pao na Ustavnom sudu, ali je uz pomoć Ministarstva graditeljstva odobren nastavak procedure donošenja UPU-a za Srđ, kada je čitava procedura trebala biti odbačena. DORH bi se trebao zapitati na koji način se Razvoj golf zahvaljuje ovolikoj potpori HNS-u i koje motive ova stranka ima za servisiranje apetita Razvoj golfa.

Radovi na terenu još nisu započeli?

Radovi ne mogu krenuti dok se ne osigura potrebna infrastruktura za golf-resort. Golferi očekuju da im država izgradi cestu, vodovod, ukloni repetitor i cijevi za vodoopskrbni tunel koji prolazi ispod Srđa. HEP je započeo graditi podzemnu trafostanicu vrijednu oko 150 milijuna kuna, što je bio najveći problem projekta. Zato se projekt javnosti predstavljao kao nacionalni interes ili strateška investicija te se očekivalo da će se izgradnja infrastrukture financirati iz ionako siromašnih javnih izvora. Otpočetka je nelogično planirati izgradnju golf igrališta na takvoj lokaciji, kada dovođenje infrastrukture na Srđ košta deset puta više nego izgradnja samog terena. Očito je da se radi o ideji izgradnje i prodaje nekretnina s pogledom na grad pod zaštitom UNESCO-a. Zahvaljujući presudi Višeg upravnog suda, površina namijenjena golf-resortu pala je na sto hektara. Ne vidim kako bi golferi mogli dobiti dozvole s obzirom da je njihov projekt računao na obuhvat  310 hektara Srđa.

Koje poteze očekujete od druge strane?

Pretpostavljam da će raditi što i do sada: pružati Razvoj golfu svu moguću medijsku i institucionalnu pomoć. Novim rješenjima Ministarstva graditeljstva mogli bi pokušat izokrenuti tumačenje presude Višeg upravnog suda ili novim prijetnjama, odštetom u korist mešetara zemljištem, potaknuti novu proceduru izmjena prostornih planova i kroz njih provesti ponovno povećanje površine golf-resorta sa sto na 310 hektara.

S obzirom da su brojni političari godinama branili nezakonitosti, u kojoj mjeri je odluka Visokog upravnog suda zapravo uspjeh Inicijative Srđ je naš?

Uspjeh definitivno jest: pokazalo se da su građani oni kojima je stalo do obrane javnog interesa i vladavine prava. A svi nivoi vlasti pokazali su se dosljednima u obrani nezakonitosti i nametanja volje mešetara zemljištem lokalnoj zajednici.

1/1