Novosti

Kultura

‘Dnevnik Diane Budisavljević’ najbolji struci i publici

Osim Velike zlatne arena za najbolji film, ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ dobio je nagradu ocjenjivačkog suda federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana, kao i nagradu publike Zlatna vrata Pule

Miihrwyw4e1kkns2693ibbnylvt

‘Dnevnik Diane Budisavljević’, dokumentarno-igrani film režiserke Dane Budisavljević, najbolji je film na ovogodišnjem 66. po redu Pulskom filmskom festivalu. Osim Velike zlatne arena za najbolji film, dobio je nagradu ocjenjivačkog suda federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA, kao i nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Jednoglasnu odluku ocjenjivački sud hrvatskog natjecateljskog programa, koji su činili Damir Terešak, Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čegir, obrazložio je time da su ‘autori na primjeren način pristupili važnoj povijesnoj temi i u njezinu relevantnost uvjerili gledatelja’.

Ocjenjivački sud Federacije filmskih kritičara, u sastavu Nenad Dukić, Josip Grozdanić, Dubravka Lakić, Sergej Lavrentiev i Ondrej Biba, u obrazloženju je naveo da se priznanje dodjeljuje ‘za izvrsno ispričanu istinitu, kompleksnu i osjećajnu priču s velikom dozom dostojanstva i snage te uspješnu kombinaciju igranog, dokumentarnog i arhivskog dijela’.

‘Dnevnik Diane Budisavljević’ je s prosječnom ocjenom publike od 4,90 bio bolji od ‘F20’ (4,75) i ‘Posljednji Srbin u hrvatskoj’ (4,66), dok je bombastični najavljivani i favorizirani ‘General’ Antuna Vrdoljaka dobio ocjenu 3,83.

Dana Budisavljević dobila je i nagradu Zagrebačke banke od 30.000 kuna, dok je kompanija Teleking 1100 producenticama Miljenki Čogelji i Olinki Vištici dodijelila produkcije usluge, obradu i mastering slike i zvuka, u iznosu od 15.000 eura.

Arenu za najboljeg glumca dobio je Krešimir Mikić, zahvaljujući ulozi ministra u filmu ‘Koja je ovo država’, dok je titulu najbolje glumice osvojila Hristina Popović za ulogu Hrvojke Horvat u filmu ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’.

U kategoriji Hrvatski program - manjinska hrvatska koprodukcija, Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu ‘Rafaël’ Bena Sombogaarta, Zlatna arena za režiju Teoni Strugar Mitevskoj za film ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’, a za glumačko ostvarenje Juditi Franković Brdar za ulogu Ane Jovanović u filmu ‘Izbrisana’ Mihe Mazzinija.

Osim ‘Dnevniku’, žiri federacije kritičara je dao priznanja filmu ‘Šavovi’ Miroslava Terzića kao najboljoj manjinskoj produkciji, kao i glumici Juditu Franković Brdar za ‘kreiranje izuzetno kompleksnog glavnog lika predočenog velikom ekspresivnošću’.

Podsjetimo, u kategoriji hrvatskog filma takmičili su se Vrdoljakov ‘General, ‘Koja je ovo država’ Vinka Brešana, ‘Sam samcat’ Bobe Jelčića, ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ Predraga Ličine, ‘F20’ Arsena Antona Ostojića, ‘Dopunska nastava’ Ivana-Gorana Viteza, ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ Dana Budisavljević i ‘Moj dida je pao s Marsa’, Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop.

U kategoriji manjinskih hrvatskih koprodukcija takmičili su se ‘Reži’ Koste Đorđevića, ‘Rafaël’ Bena Sombogaarta, ‘Izbrisana’ Mihe Mazzinija, ‘Teret’ Ognjena Glavonića, ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ Teone Strugar Mitevska i ‘Šavovi’ Miroslava Terzića.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više