>

novosti logo

Kronika Kronika

Dobar dan, kulturna republiko

Održani 14. Susreti na Baniji: U trosatnom programu u Malom Gradcu nastupilo je 13 pododbora ‘Prosvjete’ iz svih krajeve Hrvatske, ali i dva kulturna društva iz Srbije

I ovogodišnji, 14. po redu Susreti na Baniji, održani 29. i 30. jula u Malom Gradcu u organizaciji tamošnjeg pododbora ‘Prosvjete’, pokazali su se kao najmasovnija manifestacija srpskog narodnog stvaralaštva u Hrvatskoj. Susreti su počeli u petek uvečer književnom smotrom na kojoj je učestvovalo nekoliko pjesnika i pisaca s radovima na temu Banije, izbjeglištva i povratka, dok je subotnje prijepodne deset slikara iz Karlovca i Zagreba provelo slikajući motive iz ovog sela. Na centralnom dijelu susreta, folklornoj smotri, okupljene su pozdravili zamjenik sisačko-moslavačkog župana Boro Rkman, predsjednik ‘Prosvjete’ Siniša Ljubojević i konzul u ambasadi Srbije u Zagrebu Nenad Maričić.

- Dobar dan kulturna republiko - rekao je Rkman, ističući značenje masovnog okupljanja ansambala i očuvanja kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj u čemu Mali Gradac ima veliku ulogu.

Nazivajući Mali Gradac ‘malim selom velikog srca i široke duše’, Ljubojević je pozvao sve učesnika da ustraju na zaštiti kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, poželjevši im uspješan rad u tome, dok je Maričić naglasio važnost susreta kulturnih stvarala dviju zemalja i pomoć koju će ambasada pružiti u odnosima Srba u Hrvatskoj s maticom.

U trosatnom programu uz konferansu Duška Gruborovića, koji je u domaćem pododboru od malih nogu, nastupilo je 13 pododbora ‘Prosvjete’ iz svih krajeve Hrvatske, ali i dva društva iz Srbije, KUD ‘Arsenije Teodorović’ iz sela Perlez, kao i KUD ‘Kolo’ iz sela Melenci blizu Zrenjanina. Program su nakon nastupa ženskog dueta iz Rijeke započeli i završili domaćini. Zadovoljstvo viđenim nije skrivala organizatorica susreta Milica Sanković. Posebno je ponosna na nastavak radova na Domu kulture gdje je održavan program.

- Uljepšali smo ulaz i postavili trijem, uveli smo vodu i sredili do kraja sanitarni čvor, a svemu tome zaslužan je Grad Glina kao i naši mladi ljudi iz sela koji su marljivo radili - rekla je predsjednica tamošnjeg pododbora ‘Prosvjete’ u razgovoru za ‘Novosti’. Dodajmo i da su u publici bili i potpredsjednica ‘Prosvjete’ Sretenka Čaović, zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić, kao i više gradskih i manjinskih vijećnika te srpskih aktivista.

1/1