>

novosti logo

Kronika Kronika

Dobar start naših + fotogalerija

Evropsko prvenstvo u nogometu za pripadnike autohtonih nacionalnih manjina ‘Europeada’: Reprezentacija Srba u Hrvatskoj pobijedila je Cimbre s čak 9:0, dok je s Nijemcima iz Rusije odigrala bez golova. Vojvođanski Hrvati savladali su švicarske Retoromane rezultatom 5:2

Nogometna reprezentacija srpske nacionalne manjine iz Hrvatske uspješno je započela nastup na Trećoj Europeadi, prvenstvu Evrope u nogometu za pripadnike autohtonih nacionalnih zajednica i manjina što se u talijanskom Južnom Tirolu održava od 18. do nedjelje 26. juna.

U prvoj utakmici savladana je selekcija Cimbra, autohtone njemačke nacionalne zajednice iz Južnog Tirola čak sa 8:0. Momčad je nastupila u sastavu: Srđan Đukić, Sanjin Đurašević, Miloš Mrkić, Aleksandar Glamočak (kapiten), Ljubomir Mađarević, Nikola Vida, Nemanja Dorić, Marko Vujčić, Miloš Musulin, Strahinja Božić i Nenad Erić. Ovaj posljednji će ostati upisan kao prvi strijelac hat-tricka u ovoj momčadi. Strijelci su bili Dorić u 2. minuti, Erić u 30., 58. i 70., Vukašin Ocić u 80., Milan Rakas u 82. i Božić u 84. i 88. minuti. Na klupi su bili golman Nikola Ilinčić, Ognjen Knežević, Milan Rakas, Radomir Palić, Davor Majkić i Božidar Trbović, dok u sastav nisu ušli Danijel Lukić i Mihael Stipanović. Lukić, Ocić i Božić su sa nešto više od 16 godina i najmlađi igrači, dok je kapiten Glamočak sa 34 godine najstariji igrač.

Trener i selektor Zoran Čugalj je bio zadovoljan prikazanom igrom, zalaganjem igrača i rezultatom, uz dodatak da je protivnik bio preslab da bi se utvrdila stvarna snaga ekipe. Iznenađenje je bila podrška nekolicine sunarodnjaka sa tribina u mjestu Pfalzen-Falzen dok je na tribinama bila izvješena i zastava srpske zajednice u RH. U Brunicu-Brunecku i okolici živi par stotina Srba iz raznih krajeva bivše SFRJ. Imaju svoje društvo, a uskoro će od grada dobiti i prostorije, kaže nam predsjednik Društva Jovica Miladinović, rođeni Novosađanin, koji je u inostranstvo otišao Kruševca 1992.

Tu su bili i Nebojša Petrović, također iz Kruševca, Jovičin sin Filip, pa Anđelko Bajić i njegov stric Gojko Ćulaja iz Šipova u Republici Srpskoj i ubrzo se okupilo dvadesetak navijača koji su zdušno bodrili ekipu. Čuli su da se održava ovo prvenstvo, da će nastupiti ekipa Srba iz Hrvatske i došli je bodriti. Nadaju se da će stići do polufinala ili finala koji se igraju danas i sutra. Tu je sa kćerkom i suprugom bila Danijela Ležajić, rođena sestra centarhalfa Petrove gore iz Vojnića i ekipe Miloša Mrkića, koja inače već šest godina živi u Piacenci pored Milana i nije joj bilo teško prevaliti više od 400 kilometara da vidi svog brata.

Reprezentacija Hrvata iz Srbije u prvom je kolu pobijedila ekipu Retoromana iz Švicarske sa 5:2. Hrvati su nastupili u sastavu Stefan Lebović, Davor Poljaković, Mario Mijatović, Ognjen Đurović, Bojan Ušumović, Nenad Vukoičić, Damir Lukač (kapiten, igrao i na prve dvije Europeade), Mladen Vizin, Nebojša Skenderović, Slaviša Stipančević, Davor Rajkovača. Također su igrali Josip Gal, Richard Rajčanj, Milan Petraš, Davor Šimić i Dario Vojnić. Strijelci su bili Ušumović u 37. minuti, Rajkovača u 39. i 56. Te Mite Rajčanj u 78. i 89. minuti. Švicarci su iznenadili te vodili pola sata prikazavši mnogo bolju igru nego na prethodne dvije Europeade. No kada su se Hrvati uozbiljili, pobjeda nije dolazila u pitanje.

Selekcije Srba iz RH i Hrvata iz Srbije na put su krenule zajedno u subotu ujutro iz Zagreba i nakon gotovo devetosatne vožnje, preko Slovenije i Austrije stigle su u Južni Tirol. Uz nekoliko krivih skretanja, došli su u Tolbach-Dobiacco, kasno poslijepodne u subotu. Odmah po dolasku i smještaju obje su ekipe otišle na svečano otvaranje prvenstva u 30-tak kilometara udaljeno mjesto Brunico-Bruneck.

Južni Tirol je najsjevernija talijanska regija nastanjena austrijskim i njemačkim stanovništvom i na cijelom području s oko 650 hiljada stanovnika u ravnopravnoj su upotrebi njemački i talijanski jezik. Sve oznake, putokazi i javne ustanove su označeni natpisima na oba jezika. Na ceremoniji otvaranja, zastavu Srba iz Hrvatske nosio je Marko Vujčić dok je hrvatsku zastavu ekipe iz Srbije nosio Darko Gabrić. Prvi nastup reprezentacije Srba iz RH na ovom takmičenju obezbijedili su SNV, Hrvatski nogometni savez, te poznati nogometni manager iz Hrvatske i Češke, inače porijeklom iz Vojnića, Milan Martinović. Predsjednik srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i menadžer Martinović bili su u subotu na ispraćaju obiju reprezentacija i poželjeli im uspješan nastup.

Igrači obiju ekipa vrijeme krate igrajući u hostelu bilijar, stolni tenis i nogomet, kartajući i gledajući utakmice europskog prvenstva u Francuskoj, te slušajući muziku. Također razgledavaju Tolbach – Dobiacco, mali gradić podno Dolomita, poznati zimski turistički centar, ali samo za ljude dubljeg džepa. Tamo se u izlozima mogu vidjeti Pradine markirane haljine i ostala odjeća s cijenama po četiri i više hiljada eura. Nekoliko kilometara od hostela je izvor rijeke Drave.

Ekipa Srba iz RH u ponedjeljak je poslijepodne odigrala drugu utakmicu protiv selekcije Nijemaca iz Rusije, koja je završila rezultatom 0:0. To je najbolje opremljena i organizirana ekipa, koja je u Sočiju imala višetjedne pripreme za ovo takmičenje. Oni su u prvoj utakmici pobijedili Nijemce iz Mađarske čak sa 9:0. Utakmica sa Srbima je završila neriješeno 0:0. Trener Čugalj je postavio sasvim drugu momčad od one iz prve utakmice. Selektor Njemaca iz Rusije bio je vidno razočaran, a nekoliko njegovih igrača od napora polijegalo je po terenu dok je jednom igraču i pozlilo te je odvezen u bolnicu. Nažalost i Srbi su imali teško ozlijeđenog igrača, Strahinju Božića, koji je također završio u bolnici sa napuknućem jedne od kostiju lijeve potkoljenice, pa je dobio longetu i analgetike. Hrvati iz Srbije su u drugom kolu pobijedili selekciju manjina iz Estonije sa 11:0.

1/8