Novosti

Društvo

Documentina crowdfunding kampanja "Zagreb pamti otpor"

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću započela je crowdfunding kampanju s ciljem da prikupe sredstva za istraživanja neophodna za novo izdanje on-line vodiča "Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu"

Large crowdfunding kampanja zagreb pamti otpor   vizual

Na 78. obljetnicu oslobođenja grada Zagreba 8. svibnja 2023., Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, započela je crowdfunding kampanju "Zagreb pamti otpor" s ciljem da prikupe sredstva za istraživanja neophodna za novo izdanje on-line vodiča "Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu" (Prvo izdanje vodiča je dostupno ovdje).

Iz Documente ističu da danas mladi slabo poznaju lokacije povezane s ustaškim režimom, sustavom terora i mjestima stradanja, kao i lokacije najvažnijih akcija antifašističkog otpora, te književnike i književnice koje su u to vrijeme stvarale. Prošireno i nadopunjeno izdanje vodiča trebalo bi biti doprinos suprotstavljanju iskrivljavanja povijesti i širenju dezinformacija u vezi događaja tijekom Drugog svjetskog rata, a može biti korisno u kreiranju nastavnih metoda i materijala.

"U novom proširenom izdanju vodiča želimo više pozornosti posvetiti lokacijama povezanima s otporom, kao i doprinosom i stradanjem Židova, Srba i Roma. Osim toga, već opisane lokacije nadopunit ćemo dodatnim informacijama i svjedočanstvima koja o njima govore. Prošireno izdanje sadržavat će nove ulomke o književnicima i književnicama, kao i drugim umjetnicima koji su važni za Zagreb", poručuju.

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta "Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?" podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više