Novosti

Kultura

Dodjelom nagrada završen 29. Animafest

Poljski film ‘Kisela kiša’ Tomeka Popakula dobio je nagradu i žirija i publike za najbolji kratkometražni film

Udj1xp01o4okx0gtmd4efia27mk

Nakon šest dana i preko 400 prikazanih filmova s brojnim popratnim događanjima, 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb završen je 8. juna dodjelom nagrada u Kinu Tuškanac.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma - Boris Labbé, Ruth Lingford, Michaela Müller, Tünde Vollenbroek i Chen Xi odlučio je Grand Prix dodijeliti poljskom filmu ‘Kisela kiša’ Tomeka Popakula, a taj film dobio je i nagradu publike ‘Mr. M’ za kratkometražni film.

Isti žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio je Michaelu Freiu za švicarski film ‘Klinci’, dok je Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije pripala njemačkom filmu ‘Poplava’ Maltea Steina.

Članovi žirija dodijelili su i pet posebnih priznanja. Jedno od njih pripalo je hrvatskom filmu ‘Udahnut život’ Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Taj film dobio je i posebno priznanje u konkurenciji za najbolji hrvatski film.

Žiri Velikog natjecanja dugometražnog filma koji su činili Frank Gladstone, Dina Goder i Dalibor Barić dodijelio je Grand Prix mađarskom filmu ‘Ruben Brandt, kolekcionar’ Milorada Krstića. Posebno priznanje dodijelio je francusko-belgijsko-luksemburško-kambodžanskom filmu ‘Funan’ Denisa Doa koji je dobio i nagradu publike za dugometražni film.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Nikita Diakur, Vasco i Bruno Razum Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijelio je češkom filmu ‘O tom potom’ Matouša Valchářa, dok je najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglasio ‘Prikaz briljantnosti u četiri čina’ Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji. Uz nekoliko posebnih priznanja, nagradu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju dobio je Balász Turai za ‘Pad Rima’.

Proglašeni su i pobjednici Natjecanja VR-projekata (‘Accused #2’ Walter Sisulu) Nicolasa Champeauxa i Gillesa Portea, kao i Natjecanja filmova za djecu (‘Veliki vuk i mali vuk’ Rémija Durina).

Spomenimo da je tokom Animafesta održana retrospektiva filmova Nedeljka Dragića i retrospektiva ‘Hrvatski animirani film 1971’ za koju je filmove odabrao Borivoj Dovniković Bordo.

Tokom ceremonije zatvaranja razgovarali smo s nekoliko protagonista festivala.

- Mislim da smo ponovo napravili svjetski festival, od filmova i programa do 240 akreditiranih stranih gostiju. Zadovoljan sam odlukama žirija za kratkometražne filmove, a ponovo su poklopila nagrada žirija i publike, što mi je dokaz da publika razumije i voli pomalo pomaknutu, inovativnu i hrabru animaciju, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić.

- S obzirom da se festival zbog nemogućnosti korištenja kina Europa morao raširiti po gradu, ne bi me čudilo da je posjeta bila nešto manja, ali je bitno da smo se održali, rekao je Šuljić.

Autorica više filmova Petra Zlonoga festival ocjenjuje sjajnim. - Ne zato što mi je film u konkurenciji, nego što je i pored organizacijskih problema uspio zadržati karakterističnu atmosferu u kojoj se svi druže i zabavljaju. Gledajući filmove, imam dojam da se istražuje tehnika, ali da je selekcija pesimistična jer naginje općoj potrazi za smislom u turbulentnim vremenima. Ljestvica složenosti filmova i tema se svakako pomiče, rekla je i dodala da su studentski filmovi dobri jer su puno manje opterećeni budžetom, a autori im prilaze prostodušnije i s više početnog elana.

Iva Gašparević iz uprave ASIFA-e (Međunarodna asocijacija animiranog filma) također je zadovoljna filmovima. – To je bila prilika da se ljudi iz svijeta animacije druže i surađuju. Osim toga, vidi se napredak tehnologije koji potiče kvalitetu, kao i povratak na klasični način animacije. Dosta je filmova koji se bave politikom, a prisutne su suvremene teme, rekla je

Filmska producentica i bivše predsjednica ASIFA-e Maša Udovičić ističe da su se organizatori dobro snašli oko prebacivanja na druge lokacije, Tuškanac, Kinoteku, Kaptol centar… - Ove godine fokusirala sam se na odnos likovne umjetnosti i animiranog filma i ti programi su mi se jako svidjeli, rekla je.

Razgovarali smo i s Ivanom Bošnjak, koautoricom filma ‘Udahnut život’ koji je dobio dva posebna priznanja. - Sretna sam zbog priznanja koje sam dobila u svom rodnom gradu u kojem sam 2010. počela raditi na lutkarskim filmovima, a u kojem sada ne živim. Festival je jako šarolik i zanimljiv, dobra je konkurencija i ima zanimljivih pristupa filmovima. A to što smo dobili posebna priznanja svakako je velika podrška u mom daljnjem radu, rekla je Ivana Bošnjak.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više