Novosti

Kultura

Dokumentarci se vraćaju

Dokumentarni film nas podsjeća da problemi sukoba na Bliskom Istoku ili problemi migranata postoje i dalje, da ekologija ili rodna ravnopravnost nisu teme koje su same od sebe nestale, da je taj veći svijet prepun zanimljivih priča, ljudskih sudbina i emocija koje možemo dijeliti, rekao je na otvaranju 17. ZagrebDoxa Nenad Puhovski

U dvorani Kina SC u Studentskom centru u Zagrebu 13. juna svečano je otvoreno 17. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – ZagrebDox. Otvaranje je pratila i projekcija ukrajinskog filma "Zemlja je plava poput naranče" autorice Irine Cilik, dobitnice nagrade za najbolju režiju na Sundance Film Festivalu

Uoči projekcije publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

- Protekla je godina bila izazovna za sve nas. Pogodili su nas pandemija i potres, povukli smo se i zatvorili, reducirali svijet na ono što se moglo vidjeti kroz malu, elektronsku ključanicu – mobitel, tablet, televizor. Vjerujem kako je ipak došlo vrijeme da izađemo iz zatvorenih prostora i vratimo se u onaj nešto veći svijet – svijet koji nas okružuje. Posve sigurno, on više nije onaj koji smo ostavili, ali je svejedno naš, jer drugoga nemamo. U sučeljavanju s takvim svijetom, dokumentarni film zasigurno je jedan od najboljih alata. On nas podsjeća da problemi sukoba na Bliskom Istoku ili problemi migranata postoje i dalje, da ekologija ili rodna ravnopravnost nisu teme koje su same od sebe nestale, da je taj veći svijet prepun zanimljivih priča, ljudskih sudbina i emocija koje možemo dijeliti, rekao je Puhovski i naglasio da je ZagrebDox uvijek bio mjesto na kojem se moglo susresti s pričama, ljudima i emocijama.

U izazovnim uvjetima za održavanje festivala, neizmjerno je važan kontinuitet, poručio je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet proglasivši festival otvorenim

- Izazovne situacije u kojima smo se u proteklom razdoblju našli kao društvo odražavaju se i na ovogodišnjem programu ZagrebDoxa, čime se potvrđuje aktualnost dokumentarnog filma i spremnost da brzo reagira na društvene promjene i izazove suvremenog društva poput pandemije, ratova i potresa. U izazovnim uvjetima za održavanje festivala, neizmjerno je važan kontinuitet, rekao je Luka Korlaet proglasivši festival otvorenim.

Naglasio je značenje edukacije, što omogućava usavršavanje novih filmskih naraštaja te doprinosi njegovanju dokumentarizma u Hrvatskoj. Rezultat se vidi i u broju premijera domaćih, i to većinom mladih autora na ovogodišnjem festivalu. Izuzetno me veseli što se festival održava uživo, jer gledanje filmova u kino dvoranama pridonosi dijeljenju emocija i razmjenjivanju dojmova, rekao je Korlaet.

Do 20. juna u Kinu SC, MM centru i Teatru &TD u zagrebačkom Studentskom centru, kao i na Ljetnoj pozornici Tuškanac bit će prikazana 84 filma u 12 različitih programa. Za nagradu Veliki pečat bori se 18 filmova u međunarodnoj konkurenciji, od kojih će najbolje izabrati režiser Rajko Grlić, montažerka Vesna Biljan Pušić i ruski režiser Ilja Povolockij, lanjski dobitnik ZagrebDoxa. U konkurenciji za Veliki pečat u regionalnoj sekciji nalazi se 20 ostvarenja, od toga čak 11 hrvatskih naslova, a o najboljem će odlučivat će regionalni žu sastavu režiser Đuro Gavran, rumunjski režiser Radu Ciorniciuc te historičarka filma i selektorica Jasmin Basic. Mladi žiri koji čine filmska producentica i selektorica Lejla Dedić, promotorica u filmskoj industriji Mirjam Wiekenkamp te psiholog i znanstvenik Boris Jokić, dodijelit će Mali pečat najboljem filmu autorice ili autora do 35 godina starosti.

Članovi žirija Movies That Matter u sastavu producent i festivalski programer Oliver Sertić, iranski filmaš Mehrdad Oskouei i dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin dodijelit će nagradu filmu koji na najbolji način promovira ljudska prava. Članovi FIPRESCI žirija – filmski kritičar Ruggero Calich, filmski kritičar i izvanredni profesor na Danskoj školi medija i novinarstva u Aarhausu Steffen Moestrup i kanadska filmska kritičarka i spisateljica Justine Smith – odlučit će o dobitniku Nagrade FIPRESCI koja se dodjeljuje najboljem filmu u regionalnom natjecateljskom programu.

Nagrada Teen Doxa pripast će najboljem filmu koji govori o problemima mladih, a dodijelit će ju učenice i učenici Američke međunarodne škole u Zagrebu. Publika će također odlučivati o najboljem filmu, pa će ostvarenje s najvišom prosječnom ocjenom osvojiti Nagradu publike. Naslovi pobjedničkih filmova bit će objavljeni na ceremoniji dodjeli nagrada 19. juna i bit će prikazani dan kasnije u programu The Best of Fest.

Dobitnik nagrade Mojoj generaciji koju kao direktor festivala dodjeljuje Puhovski je izraelski filmadžija Avi Mograbi koji će narednih dana biti na Festivalu.

Cijena ulaznice po projekciji je 25 kuna, za projekciju u okviru Fest is the Best 20 kuna, dok je paket 70 kuna.

Podsjetimo, tokom festivala publika će imati priliku vidjeti mnogo nagrađenih filmova, a tu su i film "Zacijeli me" Danijele Štajnfeld koja je objavila svoja iskustva kao žrtve seksualnog zlostavljanja te "Žica" Tihe Gudac na temu blokade slovensko-hrvatske granice zbog emigranata. Tu je i retrospektiva hrvatskih dokumentaraca sa ženskim potpisom od 1977. naovamo koju je pripremila Diana Nenadić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više