>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Dolari za petrinjski hram

U Čikagu je 8. decembra upriličena večera na kojoj su prikupljene donacije za izgradnju pravoslavnog  hrama Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji. Akciju je organiziralo tamošnje udruženje krajiških Srba, a ona će se – unatoč tome što je na večeri prikupljeno već 15 tisuća američkih dolara – održavati sve do kraja godine. Sudionicima večere putem telefona se obratio petrinjski paroh Saša Umićević.

- Najiskrenije se zahvaljujemo organizatorima okupljanja, sudionicima i priložnicima. Svi se zajedno radujemo što naša svetinja vaskrsava – istaknuo je. 

Iguman pravoslavnog manastira u okolici Čikaga Serafim Baltić kazao je da udaljenost od zavičaja nije prepreka kad treba pomoći, a Savo Bosanac, sveštenik čikaške crkve Svetog Jovana Krstitelja koji je do rata služio u Pakracu, poručio je okupljenima: "Radujem se što ne zaboravljate svoje porijeklo i svetinje koje ste izgubili."

Student Bogoslovnog fakulteta u Čikagu Saša Lončina, porijeklom iz Dvora, donatore je upoznao s dosadašnjom obnovom desetak pravoslavnih  hramova i manastira na Kordunu i Baniji. Predsjednik Prela Ljubinko Špegar pozvao je sve ljude dobre volje da prilozima pomognu gradnju crkve Svetog Spridona: petrinjski hram pod patronatom tog sveca podignut je još 1785., da bi bio srušen za ustaškog režima 1941. Obnovljen je opet 1976., ali je miniran 1991., nakon čega su 1994. porušeni ostaci građevine. U rujnu ove godine Gradsko vijeće Petrinje doneslo je odluku da se crkva ponovno podigne, a donatorske večere i akcije poput ove u Čikagu najavljuju Banijci i Kordunaši koji su izbjegli u Kanadu i druge države svijeta, uvjereni da će im se u tome pridružiti brojni prijatelji, posebice oni pravoslavne vjere. 

1/1