Novosti

Kronika

Дoм je нaш!

Члaнoви Друштвa Српскe нaрoднe читaoницe и књижницe пoкрeнули су пeтициjу кojoм трaжe дa сe Друштвeни дoм у Врeпцу врaти у њихoвo влaсништвo

Large dom

Pripao Gradu Gospiću – Društveni dom

Prije godinu dana Općinski sud u Gospiću odobrio je gradskim vlastima i gradonačelniku Karlu Starčeviću da se upišu kao vlasnici Društvenog doma u Vrepcu. Kao što smo nedavno pisali, objekt koji se prostire na više od 200 kvadrata, smješten je u središtu sela, a punih 90 godina pripadao je Društvu pod nazivom Srpska narodna čitaonica i knjižnica Vrebac. Mještani sela, članovi Društva, kao ni Upravni odbor nisu bili obaviješteni o promjeni vlasništva u zemljišnim knjigama, već su za to saznali slučajno.

Početkom marta ove godine pokrenuli su peticiju sa zahtjevom da se vlasništvo doma u Vrepcu vrati u prvobitno stanje, koju je dosad potpisalo 320 ljudi. U peticiji se navodi da je Društveni dom sagrađen na privatnom zemljištu, iz privatnih sredstava ktitora Ise Bogdanovića, vrebačkog odvjetnika. Čim su postavljeni temelji doma 1931., Bogdanović je ustupio privatnu zemljišnu česticu Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici Vrebac.

Vrepčani tvrde da Grad Gospić nema legitimno niti moralno pravo da preuzme privatno vlasništvo koje ima karakter seoskog vlasništva i na kojem se temelji društveni život sela. "Vrepčani ne mogu dopustiti da se činom preuzimanja vlasništva Društveni dom u koji su godinama ulagali daje na korištenje trećim pravnim ili fizičkim osobama. Ovime izjavljujemo javno protivljenje takvim postupcima Grada. Čin preuzimanja vlasništva učinjen je bez ikakvih najava i direktno uperen protiv obnove društvenog i kulturnog života Vrepčana", smatraju članovi Upravnog odbora Društva.

Na naš zahtjev, Grad Gospić dostavio je rješenje tamošnjeg Općinskog suda i Zemljišno-knjižnog odjela kojim se dokazuje da je odobren upis uknjižbe vlasništva nekretnine u Vrepcu. Zanimalo nas je prema kakvim kriterijima i temeljem kojih uredbi je Grad dobio vlasništvo, kao i to u koju svrhu će koristiti dom.

"Pravni učinci upisa u zemljišne knjige nastupaju kada su za upis određenog knjižnog prava ispunjene materijalno procesne pretpostavke određene pravilima koja uređuju pretpostavke, stjecanje, promjenu ili prestanak određenog prava na nekretninama te kada su za provedbu bile ispunjene sve pretpostavke određene zemljišno-knjižnim pravom", pokušali su objasniti iz Grada Gospića.

Naglasili su da je, prema očitovanju stručnih službi, upis proveden na temelju validnog prijedloga Grada i priloženih javnih isprava. Navodi se da bi Društveni dom u Vrepcu nakon obnove i uređenja trebao biti dodijeljen na korištenje i upravljanje Mjesnom odboru Vrebac. Dom bi tako bio mjesto okupljanja mještana u raznim prigodama, pojasnili su, a svojom bi funkcijom doprinosio socijalizaciji i kvaliteti života u seoskoj sredini. Ostaje nejasno gdje će djelovati Srpska narodna čitaonica i knjižnica Vrebac čiji su članovi u proteklih nekoliko godina većim dijelom obnovili dom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više