Novosti

Društvo

Dome, srpski dome

Vučić je obećao iznosom od dva miliona eura pomoći obnovu i uređenje Srpskog doma u Vukovaru i Srpskog centra u Kninu. Njihova obnova nosi poruku da su Srbi u tim gradovima jednako važni kao i pripadnici većinskog naroda

Srpskoj zajednici u Hrvatskoj Republika Srbija pomoći će pri realizaciji značajnih projekata obnove društvenog i kulturnog života i to putem obnove i uređenja Srpskog doma u Vukovaru i Srpskog centra u Kninu. Financijsku pomoć Srbije u vrijednosti od dva miliona eura obećao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na inicijativu saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Pritom je predsjednik Vučić ponovio spremnost Srbije da o odnosima dviju zemalja razgovara sa hrvatskim zvaničnicima i naglasio spremnost Srbije da i dalje pruža pomoć i podršku srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Nosilac projekta obnove i uređenja srpskih kulturnih centara bit će Srpsko narodno vijeće koje će usko surađivati sa ostalim srpskim organizacijama i vijećima srpske nacionalne manjine na terenu. Ovim projektom na jednom mjestu bila bi smještena, povezana i umrežena sva udruženja koja nose cjelokupni društveni i duhovni život pripadnika srpske zajednice u ta dva grada, a to bi uvelike olakšalo njihovo djelovanje, međusobnu povezanost i zajednički rad na projektima od općeg interesa za njih, čime bi se jače oduprli procesu asimilacije.

Obje zgrade u svojim sredinama imaju historijsku i kulturnu vrijednost te ulogu u vremenu i prostoru. Zgrada Srpskog doma nalazi se u samom centru Vukovara. Prvobitna zgrada podignuta je 1733. godine za pravoslavnu srpsko-ruskoslovensku školu koju je osnovao Timofej Levandovski. U toj zgradi, koja je izgorjela u požaru 1822., bili su smješteni i Srpsko pjevačko društvo Javor i Srpska ženska dobrotvorna zadruga. Nova, dograđena zgrada izgrađena je 1904. prilozima uglednih vukovarskih Srba i udjelima tadašnjih srpskih institucija u gradu. Kompleks Srpski dom bio je u vlasništvu poduzeća Velepromet, a marta ove godine zajednički su ga otkupili Srpsko narodno vijeće, Zajedničko veće opština i Srpska pravoslavna crkvena opština Vukovar. Obnova Srpskog doma poboljšala bi uvjete za ostvarivanje kulturne i prosvjetne autonomije te njegovanje tradicije Srba na tom području. S obzirom na činjenicu da se srpske organizacije u Vukovaru trenutno nalaze na većem broju lokacija u gradu, što otežava njihovo međusobno koordiniranje, kao i zbog toga što srpska zajednica u Vukovaru nema na raspolaganju prostor u kome bi se mogle organizirati kulturne manifestacije, obnova Srpskog doma podigla bi nivo društvenog života.

Srpsku kuću, odnosno Kuću Petkušić u staroj gradskoj jezgri Knina, koja je zaštićena kao kulturno dobro, Srpsko narodno vijeće dobilo je na poklon sredinom avgusta ove godine od iseljenika Nikole Vujasinovića, sada penzionera u SAD-u. Kuća, koja se nalazi točno ispod zidina kninske tvrđave, izgrađena je u vrijeme mletačke uprave Dalmacijom, a spominje se i u prvom austrijskom katastru iz 1828. godine. Namjera SNV-a je da tu stvori reprezentativni, polivalentni centar koji bi služio daljnjoj reintegraciji i jačanju srpske zajednice u Kninu i okolici. Kuća bi bila stalno otvorena, kao neka vrsta kluba, po uzoru na slične prostore Talijanske unije u Istri, a služila bi za okupljanje Srba i prezentaciju programa institucija.

- Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dokaz je da Srbija podržava Srbe u Hrvatskoj, što je bitno za vrlo konkretne stvari. U pitanju je značajan novčani iznos, iskaz namjere i vrlo realna osnova da se nešto dobro počne realizirati, pogotovo u sredinama gdje smo slabi kao zajednica. Moramo spomenuti da pomoć Republike Srbije nije izostala svih ovih godina. Od Koštuničinih traktora, preko bijele tehnike, motokultivatora, sadnica i sjemena, do ove značajne donacije kojom možemo podići standard, vidljivost i prezentiranost srpske zajednice u Vukovaru i Kninu. Dogovorili smo se i pregovori idu i dalje. Vjerujem da će pomoći takve vrste biti još - ističe Saša Milošević, v.d. predsjednik SNV-a.

Dodaje da je logično da je u velikoj konkurenciji devastiranih srpskih sredina u Hrvatskoj izbor pao na Vukovar i Knin jer se radi o gradovima koji su nesumnjivo po svim društveno-ekonomskim i političkim mjerilima dva važna uporišta Srba u Hrvatskoj.

- Mnogo je uništenih objekata od društvenog i kulturnog značaja za našu zajednicu, ali odnekud se mora početi. Moramo biti svjesni da su Vukovar i Knin gradovi koji imaju mnogo sličnosti, ali su ujedno i različiti po mentalitetu i društveno-političkim zbivanjima koja su ih zadesila u protekle dvije decenije, a koja su im uzrokovala i različite probleme i mogućnosti. Vjerujem da ćemo uspostavljanjem stalne i žive veze tih krajeva sa Zagrebom pomoći njihovoj revitalizaciji kako bi izašli iz sadašnjeg provincijskog čemera. Samo će od nas to zavisiti - kaže Milošević.

- Naša želja i plan je da napravimo centre u kojima će se prezentirati program srpskih organizacija, i to prije svega oni programi iz obrazovne i kulturno-umjetničke sfere koji će emitirati pozitivnu energiju i biti prepreka asimilaciji srpskog stanovništva. Jedan od bitnih preduslova za to je da budemo dobro povezani i da raspolažemo primjerenim prostorom u kome će se pripadnici zajednice iz različitih sfera društvenog života moći okupljati sa ciljem kreiranja i realizacije planova i programa rada za koje procijene da će biti od koristi i značaja za sve pripadnike našeg naroda koji žive u ova dva grada. Obje zgrade u samoj su jezgri svojih gradova: onako devastirane narušavaju njihov izgled, ali i na jedan simboličan način prezentiraju i pokazuju odnos većinskog naroda prema pripadnicima srpske nacionalne manjine koji tu žive. Zato bi se njihovom obnovom poslala i jedna snažna i važna poruka, a to je da su Srbi Vukovara i Knina jednako važni i jednako značajni za svoje gradove kao i pripadnici većinskog naroda. No ovaj projekt zahtijeva temeljitu i stručnu obnovu. Koncipiranje je nesumnjivo najzahtjevniji segment posla. Morat ćemo detaljnije ispitati što želimo, što možemo i što je potrebno. U razvoju programa koji će se realizirati veliku ulogu će odigrati i lokalna zajednica sukladno svojim potrebama - navodi Milošević.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Dejan Drakulić slaže se da je Srpski dom u Vukovaru značajna zgrada za srpsku zajednicu, koja je danas neadekvatna za rad i boravak.

- Pitanje obnove Srpskog doma pokušavalo se godinama riješiti. Taj problem redovno se nalazio u svim programima rada političkih stranaka. Srpski dom mnogo govori o Srbima Vukovara, o mjestu koje su imali u gradu. U toj je zgradi od samih svojih početaka bilo najstarije Srpsko pjevačko društvo Javor, osnovano 1869. godine. Međutim, uslovi za rad nisu zadovoljavajući jer je zbog velike vlage teško uvježbavati horsko pjevanje. Obnovom Srpskog doma Javor će konačno moći nastupati na svojoj adresi - ističe Drakulić.

Željko Džepina, zamjenik gradonačelnika Knina iz srpskih redova, ističe da je riječ o hvalevrijednoj donaciji koja dokazuje da srpska zajednica nije zaboravljena, da postoje mogućnosti da se bori za opstanak i da ima nade.

- Nadamo se da će obnova biti jedan veliki korak dalje od asimilacije i veliki iskorak u promociji srpske zajednice u gradu Kninu kako bismo se vratili korijenima i pokazali da smo ovdje stoljećima. Mnogo kulturno-umjetničkih i društvenih događaja fali Kninu, a njih ćemo, kada budemo imali prostor, moći pokrenuti. Srećom, mladih i obrazovanih ljudi koji žele zadržati svoju tradiciju imamo. Svojim radom možemo vratiti i našem gradu Kninu ulogu društvenog i kulturnog centra - kaže Džepina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više