>

novosti logo

Domovinska mitomanija

Donošenjem saborske Deklaracije o Domovinskom ratu država je stvorila uputstva za interpretiranje nedavne prošlosti, čime se izravno uključila u proces koji sprečava pluralizam, a time i slobodu, rekao je Dejan Jović na zagrebačkoj promociji knjige ‘Rat i mit: politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj’

Ako se u nekom društvu ne dozvoljava više opcija za interpretaciju događaja, onda ono nije slobodno, rekao je profesor i publicist Dejan Jović na predstavljanju svoje knjige ‘Rat i mit: politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj’, upriličenom 27. novembra u Zagrebačkom kazalištu mladih. Razgovoru autora i urednika knjige Vuka Perišića prisustvovao je velik broj ličnosti iz javnog života pa se dvorana s oko 150 mjesta pokazala premalom da primi sve zainteresirane.

- Mnoge evropske zemlje su 1989. godine prešle iz jednostranačkog autoritarnog sistema u demokraciju - rekao je Jović i postavio pitanje da li je tada Hrvatska prešla iz jednog autoritarnog sustava u demokraciju ili je, pak, doživjela pad iz liberaliziranog jednostranačkog u autoritarni višestranački sistem koji je na kraju manje-više završio kao jednostranački.

- U Hrvatskoj se pokušava oblikovati, a onda i svima nametnuti i od kritike zaštititi naciotvoran i državotvoran mit o ratu 1990-ih. Glavni elementi tog mita vide se u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu od 13. oktobra 2000. godine, donesenoj u vrijeme vlasti SDP-a i Ivice Račana, a kojom su svi građani pozvani da štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo rata 1990-ih, kao zalog naše civilizacijske budućnosti. Vidljivo je da se država svojim političkim uputstvom za interpretiranje nedavne prošlosti izravno uključila u proces koji sprečava pluralizam, a time i slobodu - rekao je autor predstavljene knjige.

- Danas ako nešto pozitivno pisnemo o Jugoslaviji ili socijalizmu ili nešto negativno pisnemo o političkim svetinjama i narativima koji su se stvorili kao državna istina, optužit će nas da rušimo državu ili da smo državni neprijatelji - ustvrdio je Jović i podsjetio na ranije obrađenu tezu da samo u mitovima svaki narod želi svoju državu, ali ne i u stvarnosti.

- U Hrvatskoj je u martu 1990. samo 11,5 posto građana željelo nezavisnost, dok su ostali bili ili za očuvanje tadašnjeg oblika Jugoslavije ili za konfederaciju - rekao je i podsjetio na izjašnjavanje građana Škotske koji su na referendumu odbili da iziđu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

- Hrvatska će iz pozicije etnototalitarista postati suverena zemlja tek onda kada u njoj ne bude onih koji nisu Hrvati. A dok se ne postigne taj cilj, dok Hrvatska ne bude u potpunosti i samo hrvatska, oni će smatrati da rat iz 1990-ih nije završen - rekao je Jović.

Naglasio je da svaki mit nekoliko decenija nakon nastanka, odnosno kada stasaju mlade generacije, dolazi na preispitivanje.

- Mladi ne kupuju mitove starijih generacija, pa slijedi njihovo intenziviranje, što se vidi prilikom 15-minutnog izvještavanja o godišnjicama i događajima iz ratova 1940-ih i 1990-ih u televizijskom Dnevniku - rekao je Jović, ističući da mladi reagiraju skretanjem ulijevo ili udesno.

- Za mitomane bi bilo najbolje kad bi odustali od nametanja jednog narativa povijesti, i to ne samo mladima – zaključio je on.

1/4