>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše Novosti

Dostavljači hrane u Glovu moraju biti zaposlenici, a ne samozaposlene osobe

Sud je odlučio kako Glovo nije tek 'obični posrednik' između restorana i dostavljača hrane, s obzirom da posjeduje imovinu, odnosno mobilnu aplikaciju koju vozači moraju skinuti ako žele naći posao

Španjolski Visoki sud odlučio je prošli tjedan da su dostavljači hrane zaposlenici, a ne samozaposlene osobe, javlja El País. Ova odluka donesena je u presudi slučaja kojeg je podnio bivši zaposlenik Glova, najpopularnijeg servisa dostave hrane u Španjolskoj. Osim toga, ovo je prvi put u Španjolskoj da je visoki sud razmatrao prirodu radnog odnosa između dostavljača hrane te digitalne platforme za koju rade.

Glovo je jedna od brojnih tvrtki koja operira po principu tzv. ‘gig economy’ koja se u nas nekad prevodi kao ekonomija honorarnih poslova, a odnosi se na radnike koji su samozaposleni te rade povremene i fleksibilne poslove kao što je u ovom slučaju dostava hrane.

Iako cjelokupni tekst presude još uvijek nije objavljen, odluka bi mogla imati dugoročne posljedice za cijelu gig ekonomiju. Sud je odlučio kako Glovo nije ‘tek obični posrednik’ između restorana i dostavljača hrane, već predstavlja ‘posao koji određuje uvjete za pružanje svojih usluga te posjeduje osnovnu imovinu potrebnu za obavljanje tih usluga’, stoji u presudi. Ta imovina podrazumijeva mobilnu aplikaciju koju vozači moraju skinuti ako žele naći posao.

Ova odluka predstavlja važan korak u dugoj pravnoj borbi u kojoj je nekoliko sudova na lokalnoj razini donijelo odluke u korist dostavljača, koje su potom na regionalnoj razini preokrenute. Ovaj slučaj dospio je do Visokog suda nakon što se Isaac Cuende, bivši radnik Glova, žalio na presudu Višeg suda u Madridu koji je utvrdio da su dostavljači hrane samozaposlene osobe.

U nastojanju da ujednači presude suda po ovom pitanju, Viši sud u Madridu odlučio je poslati sljedeći ovakav slučaj svim sucima odjela za rad, kojih je ukupno 17. U tom drugom slučaju suci su utvrdili kako su dostavljači hrane zaposlenici.

Donošenje ove odluke važno je zbog dva razloga. S jedne strane, koincidira s raspravom o radnom statusu dostavljača koja se vodi diljem svijeta, a s druge koincidira s vladinim nastojanjima da regulira ovaj sektor.

Posljednjih godina dostavljači zaposleni kod tvrtki kao što je Glovo tražili su da ih se tretira kao zaposlene kad je riječ o naknadama nakon što dobiju otkaz, bolovanju i plaćenom godišnjem odmoru.

U priopćenju vezanom za ovu odluku iz Glova su poručili kako poštuju sud, no očekuju kako će vlada i EU uskoro uspostaviti potrebni regulatorni okvir. ‘Glovo čvrsto vjeruje da ta regulacija mora biti donesena u dijalogu sa svim uključenim stranama’, stoji u njihovoj izjavi.

1/1