Novosti

Politika

Dr. Darko Richter: "Ne vjeruj Srbinu!"

Novi ravnatelj Srebrenjaka prije dvije godine na simpoziju tzv. Hrvatske pravoslavne crkve pohvalio se kako se u njegovoj obitelji s koljena na koljeno prenosi uzrečica njegove prabake Milke Borojević: "Ne vjeruj Srbinu!"

Large richter treci slijeva

Dr. Darko Richter (treći s lijeva) na tribini HPC-a

Imenovanje dr. Darka Richtera za novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrenjak u Zagrebu izazvalo je priličnu buru ne samo u zdravstvenim krugovima koji su ostali začuđeni zašto je Upravno vijeće baš njega povuklo iz mirovine i postavilo na tako važnu funkciju, nego i među pristašama platforme Možemo i zeleno-lijeve koalicije čija bi ideološka platforma trebala biti na suprotnoj strani od one koju zagovara Richter.

Podsjetimo samo na neke od izjava ovog "dr. Housea", kako su neki nadahnuto nazvali "najluđeg doktora otkad je Hrvata". Dr. Richter smatra da je umjetna oplodnja silovanje u epruveti koje ne može biti "ni normalni ljudski, a kamoli božji naum", tablete "za dan poslije" smatra abortivnima i nespojivima s liječničkom i farmaceutskom savješću, dok je zabrinute roditelje kojima je o bolesti djece odgovarao na pitanja u sklopu jednog medicinskog časopisa nazivao "neurotičnima".

Zašto je platforma Možemo!, odnosno Upravno vijeće bolnice na čelu s dr. Sanjom Kolaček – inače u kumskim vezama s Richterom – izabralo baš njega, pitanje je na koje će odgovoriti neki drugi tekst. Nas u ovom više zanima još jedna Richterova karijera – ona povjesničara-amatera. Richter je, naime, nekoliko puta gostovao na tribinama neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve. Govorio je o austro-ugarskom feldmaršalu Svetozaru Borojeviću, s obzirom da mu je on jedan od predaka po prabaki. Po Richteru su Borojevići pravoslavni Hrvati, a porijeklom Vlasi. Zalaže se za HPC i tvrdi da je izjednačavanje pravoslavlja sa srpskom nacijom "rasizam koji su na čudan i nemoralan način izmiješali interesi svetosavlja i boljševizma".

Što misli o srpskoj naciji, najbolje je objasnio na jednom od simpozija tzv. HPC: "U našoj se obitelji prenosila uzrečica Milke Borojević (njegova prabaka, op.a.): 'Ne vjeruj Srbinu!'". Snimku, ako vam se baš da, možete pogledati ovdje, a Richterovu izjavu od 2:39:30.

Na tim bi tribinama nastupao rame uz rame s Igorom Vukićem, predsjednikom Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, poznatog po tvrdnjama kako je Jasenovac bio tranzitni i radni logor u kojem nije bilo ubojstava. Ako ih je i bilo, smatra Vukić, za njih su svojim ponašanjem i neposluhom bili krivi isključivo logoraši.

Iz platforme Možemo! su na svom Facebooku komentirali Richterovo imenovanje: "Očito je da novi ravnatelj ima dijametralno suprotne vrijednosne stavove, ali Upravno vijeće se nije vodilo svjetonazorom, niti su o tome pitali kandidate, sami su rekli da bi bilo protuustavno i pogrešno da ih o tome pitaju i na tome baziraju odluku, a odluku su kako su rekli donijeli na temelju intervjua, programa i životopisa." Što je iduće, valja nam sačekati. Neće valjda Vukić postati ravnatelj JUSP Jasenovac, jer je imao najbolji program?

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više