>

novosti logo

Draž Sparrow

Dok hrvatska policija uglavnom ostaje gluha na obilje uvreda i prijetnji upućenih onima koji misle nedovoljno ‘domoljubno’, a njen vrhovni komandant Vlaho Orepić predlaže da o (ne)zakonitosti ustaškog pozdrava i inih insignija raspravljaju povjesničari, zadarska se policija uhvatila – ‘Pirata s Kariba’.

Priča počinje sa 54-godišnjakom koji posjeduje švicarsko i hrvatsko državljanstvo, odnosno ocem dječaka koji obožava spomenuti filmski serijal s Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi. Ne bi li usrećio dječaka koji je iz Švicarske došao na odmor, početkom jula je na svojoj kući u Viru istaknuo piratsku zastavu. Kako kaže, zastavu s mrtvačkom glavom kupio je lani na štandu kod crkve Sv. Donata u Zadru i sve je bilo u redu dok mu policija na godišnjicu Oluje nije zakucala na vrata. Na temelju prijave, policija je intervenirala i napravila očevid, a nakon svega je brižni otac zaradio i optužni prijedlog zbog isticanja ‘nepoćudnog simbola’. Naime, prema tumačenju policije, izvješena zastava predstavlja simbol pod kojim su četnički paravojni odredi 1991. ušli u Vukovar.

- Sve do tog dana nitko od susjeda se nije požalio da mu zastava smeta, inače bih je odmah uklonio. Situacija je vrlo ozbiljna, na Viru me sada nazivaju četnikom i bojim se za svoj život. Strah me je da će mi netko baciti bombu na kuću ili da će me netko ubiti na ulici - požalio se ovaj 54-godišnjak medijima.

Za to vrijeme zadarska se policija na svojoj web-stranici pohvalila donacijom, biciklima koje su im uručili kolege iz Njemačke. Budući da očito rado primaju darove, ne preostaje nam drugo nego da svoje čitatelje pozovemo da Policijskoj upravi zadarskoj doniraju nekoliko primjeraka filma ‘Pirati s Kariba’. Tako će možda naučiti da piratska, za razliku od četničke lubanje, preko oka ima povez i da je ne prati ćirilični natpis ‘Za kralja i otadžbinu’ ili ‘Sloboda ili smrt’. A možda shvate da Jack Sparrow i kapetan Barbossa nisu nikakvi četnički vojvode, nego tek filmski pirati. Konačno, zar je uopće moguće da se u centru Zadra prodaju četničke memorabilije?

1/1