Novosti

Kultura

Dragić u Beogradu

Retrospektiva našeg filmaša i karikaturista na 17. međunarodnom festivalu stripa u Beogradu: Posebnim programom obuhvaćene su sve faze stvaralaštva Nedeljka Dragića, od ranih 50-tih do ove godine

Na 17. Međunarodnom salonu stripa, od 26. do 29. septembra u beogradskom Studentskom kulturnom centru, jedan od programa bio je posvećen Nedeljku Dragiću, autoru iz ‘zlatnog razdoblja’ zagrebačke škole crtanog filma, karikaturistu i ilustratoru. Program je obuhvatio dokumentarno-retrospektivnu izložbu koja prikazuje njegovo stvaralaštvo od ranih 50-ih godina kada je kao gimnazijalac iz Slavonskog Broda počeo objavljivati prve karikature u zagrebačkim listovima do umjetničkog djelovanja u Münchenu, gdje je živio i radio od 1991. do proljeća ove godine, kad se vratio u Zagreb.

- Pojedini izlošci su po prvi put javno prikazani - izjavio je za Novosti autor projekta Dragićevog predstavljanja u Beogradu i kustos izložbe Veljko Krulčić. U filmskoj retrospektivi prikazani su animirani filmovi ‘Elegija’, ‘Možda Diogen’, ‘Tup Tup’, ‘Idu dani’, ‘Dnevnik’, ‘Put k susjedu’ i ‘Slike iz sjećanja’, a uvodno predavanje održala je Andrijana Ružić, teoretičarka animacije iz Milana. Tokom festivala održano je i predstavljanje knjiga Nedeljka Dragića koje su posljednjih godina izdali zagrebački izdavači Vedis, Hrvatski filmski savez, Art 9 i Razlog.

- Ovo je prvo prikazivanje Dragićevih filmova u Beogradu otkako je davne 1989. godine trijumfirao na jugoslavenskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma filmom ‘Slike iz sjećanja’, dobivši Grand prix - rekao je Krulčić, ističući da je vrlo zadovoljan interesom posjetilaca najvećeg regionalnog festivala stripa, smještenog u samom centru grada. Festival je posjetilo nekoliko hiljada ljudi i skoro svi su pogledali izložbu koja je pobudila pažnju publike i medija.

Dragić je u međuvremenu dobio više nagrada za životno djelo, uključujući onu koju je 1995. godine dobio na međunarodnom festivalu stripa, animacije i ilustracije u Lucci, jednoj od najvažnijih manifestacija te vrste u svijetu. Iskazanim interesom zadovoljan je i umjetnik.

- Nažalost, nisam mogao biti lično prisutan na festivalu, ali mi je drago da je moj opus ponovo bio dostupan beogradskim ljubiteljima animacije - rekao nam je Dragić. O značaju festivala govori i činjenica da su na konkurs ‘Salona stripa’ bila prijavljena 404 rada iz 26 zemalja, a ‘Grand prix’ je dodijeljen ‘Nevidljivom talasu’ Dragane Kuprešanin.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više