>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Drago Jakovčević Istinu na sunce

Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu: Važno je da se velika društvena šteta popravi, da se svi dužnici oporave od šokova, da im anuiteti budu primjereni njihovom životnom standardu i da nastave mirno živjeti u svojim stanovima

Kako komentirate pismo Hrvatske udruge banaka Lajošu Žageru, dekanu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, protiv vas i profesora Ivana Lovrinovića?

Riječ je o grubom narušavanju Ustavom zajamčenih sloboda akademskog izjašnjavanja, zahtjevu za diferencijacijom članova akademske zajednice, jednom riječju to je staljinističko zastrašivanje s pozicija moći!

Tvrdite da se u Hrvatskoj vodi potpuno pogrešna ekonomska i monetarna politika, čime ste među rijetkim profesorima koji istupaju protiv postojećih dogmi?

Nismo rijetki koji tako nastupaju, ima vrlo uglednih ekonomista koji imaju slične stavove, ali medijska scena ne dopušta iznošenje takvih argumentiranih rješenja za izlazak iz krize. Spomenut ću samo neke: akademik Zvonimir Baletić, dr. Stjepan Zdunić, dr. Dubravko Radošević, prof. dr. Ljubo Jurčić, dr. Branimir Lokin, dr. Vitomir Lasić, dr. Slavko Kulić

Dolaze li pritisci na vas od bankarskog lobija, kako bi vas diskreditirali kao nepodobne?

Samo je jedan logičan odgovor. Postavljena su prava pitanja, odnosno pitanja koja idu u srž problema, iz čega se onda mora naći i rješenje, a koje nije u korist bankarske oligarhije.

Jesu li napadi lansirani zbog široke predizborne kampanje putem medija protiv nove državne politike oko ‘švicaraca’?

Ne mislim da je to posrijedi. Uostalom, sadašnja Vlada je sanirala požar i smirila tenzije socijalnih nemira. Još treba pronaći trajno rješenje.

Što će se dalje događati s obzirom na to da je HUB zatražio da se Fakultet ogradi od vaših izjava?

Dekan se nije i neće se ograditi od naših izjava. Štoviše, neće se miješati u stavove i izjave bilo kojeg profesora, a ima ih mnogo koji javno nastupaju.

Takvim izjavama pokušava se obmanuti neupućena javnost i plasirati određene neistine. Mislite li da će bankarski i ideološki lobiji u tome uspjeti?

Nije važno tko će uspjeti. Sama istina, a to je ono što mi govorimo, izići će na vidjelo. Važno je da se velika društvena šteta popravi, da se svi dužnici oporave od šokova, da im anuiteti budu primjereni njihovom životnom standardu i da nastave mirno živjeti u svojim stanovima!

1/1