>

novosti logo

Kronika Kronika

Drevna crkva ruševina

Potrebna obnova crkve u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca: Sveti Nikola iz 15. stoljeća je u jako lošem stanju te je sigurnost mještana ugrožena

Srpska pravoslavna Crkva sv. Nikole u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca, jedna je od najstarijih u Prigorju i Podravini. Prema sačuvanim historijskim podacima, izgradila ju je u 15. vijeku srpska kneginja Katarina Branković Kantakuzina - od 1456. godine vladarica Velikog i Malog Kalnika te drugih gradova u njezinom posjedu iz toga doba.

Godine 1941. crkvu su bombom oštetili ustaše, a 1991. štetu su ispisivanjem ustaških grafita nanijeli još uvijek nepoznati počinitelji. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, potpuno je obnovljena 1974. godine, a nakon više od 40 godina, koliko je prošlo od tada, sada joj je potrebna nova i hitna obnova. Da se renoviranje crkve koja je pod ingerencijom Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, Zagrebačkog namjesništva i vojakovačke crkvene opštine, više ne smije odgađati, upućuje i njen sadašnji spoljni izgled.

Krov, zvonik, kao i svi zidovi, kroz godine su dotrajali te su većinom u ruševnom stanju. Neispravni građevinski dijelovi koji padaju sa krova i zida crkve – malter, crijep, metalne ploče i kamen – predstavljaju veliku opasnost po život vjernika i drugih ljudi. Posebno su ugrožena djeca koja se igraju u blizini crkve kao i stariji mještani koji odlaze na groblje. Iako se u crkvi još uvijek redovito održavaju službe i drugi vjerski obredi, ukoliko ubrzo ne dođe do sanacije, to više neće biti moguće.

Zbog takve alarmantne situacije, vjernici i drugi mještani u Vojakovačkom Osijeku žele što je prije moguće obnovu svoju crkvu kako bi je zaštitili od daljnjeg propadanja te kao vrijedan spomenik kulture sačuvali za budućnost. Nadaju se pritom kako financijske, stručne i svake druge pomoći neće izostati ni od strane jedinica lokalne samouprave te nadležnih službi - a prije svega donacija Srpske pravoslavne crkve, raznih udruga i tvrtki. S obzirom da se radi o spomeniku kulture, nadležno Ministarstvo bi u popravku moralo imati istaknutu ulogu.

1/2