Novosti

Kronika

Дрeвни бoлмaнски зaвeт

Свeткoвинa у стaрoм бaрaњскoм сeлу: Прe 150 гoдинa, мeштaни сeлa су сe зaвeтoвaли jeр je кoлeрa узимaлa мнoгe житeљe Бoлмaнa

Bn9yulsb8htwb8dngflavjz0j77

Liturgija u bolmanskom Hramu svetih apostola Petra i Pavla

U pravoslavnom hramu Sv. Petra i Pavla u Bolmanu 2. septembra obeležen je praznik Sv. Samuila, zavetni dan sela Bolmana. Pre 150 godina, meštani sela su se zavetovali na spomenuti dan jer je nekoliko godina uzastopce kolera uzimala mnoge žitelje tog baranjskog mesta. Svečanu liturgiju je predvodio namesnik baranjski prota Đorđe Kovačević iz Darde uz sasluženje baranjskog sveštenstva i paroha iz Tenje.

Pored meštana Bolmana i drugih baranjskih mesta, zavetnom danu sela Bolmana prisustvovali su Radomir Čvarković, zamenik župana Osječko-baranjske županije, Zoran Milošević, zamenik načelnika Opštine Popovac i Dejan Jeličić, predsednik VSNM Osječko-baranjske županije.

Bolmanski pravoslavni hram posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu i sagrađen je na mestu gde je bila crkva od pletera, a 1777. godine posvetio ga je je episkop budimski Sofronije Kirilović. Hram je u dva navrata rušen, najpre tokom Drugog svetskog rata kada je uništen barokni ikonostas, a zapaljena je i celokupna arhiva, da bi pedeset godina kasnije, 1992. godine ponovo stradao.

Hram je obnovljen godinu dana kasnije, a sadašnji ikonostas rezbaren je u lipovom drvetu, dok je ikonopisac bio Zoran Vojnović. U Bolmanu se nalaze dva parohijska doma, stari koji je kupljen 1839. godine, i novi koji je izgrađen i useljen 1990. godine. Bolman se prvi put pominje u 14. veku pod imenom Obulma. Svojevremeno bio je u vlasništvu Petra od Abolme, a ime Bolman pominje se od turskog vremena kada ga naseljavaju pravoslavni Srbi. Bolman je 1924. godine imao preko stanovnika. Svečanu besedu iznio je paroh tenjski Dragoslav Šalajić, koji je govorio o značaju zavjeta, naše molitve i saveza s Gospodom Bogom.

- Ta reč ‘zavet’ ustvari je dogovor, pakt, gde se dogovaraju dve strane, i svaka od njih mora nešto da od sebe da kako bi dogovor i obećanje funkcionisalo – rekao je. Paroh Srđan Trajković, govoreći o zavjetnom danu, naglasio je da je današnje doba vrlo slično davno prošlim vremenima te da mnogi, vjerovali ili ne, strepe od bolesti korone koja se nedavno pojavila. Potom je svim vjernicima, koji su se okupili u hramu, čestitao praznik te se zahvalio prisutnim sveštenicima i porodici Đukić na pripremljenom posluženju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više