Novosti

Kronika

Другa млaдoст

Сaнaциja oсjeчкoг мoстa je билa зaхтjeвaн пoсao, с oбзирoм нa тo дa je пo кoнструкциjи jeдинствeн у Хрвaтскoj

Large osijek

Obnovljeni most preko Drave

Osječki Pješački most preko Drave jedan je od najpoznatijih i najljepših simbola tog grada. Jedinstvenog je izgleda ne samo u Hrvatskoj, nego i u bivšoj Jugoslaviji. Povezuje gradsko središte s rekreativnim središtem na lijevoj, baranjskoj obali Drave. Izgrađen je 1980. po projektu beogradske "Mostogradnje" za samo tri mjeseca. Središnjim dijelom podsjeća na Elizabetin most u Budimpešti, a stupovi na Ajfelov toranj u Parizu.

Od izgradnje do raspada Jugoslavije službeno se zvao "Most mladosti", a onda je preimenovan u Pješački most. Neki su ga zvali i "Bijeli most". Mnogi ga Osječani, međutim, i danas nazivaju prvobitnim imenom. Godine 2017. dobio je novu dekorativnu rasvjetu u velikoj akciji prikupljanja čepova "Kokakole", koja se obavezala financirati takvu rasvjetu ako se u Osijeku skupi 108.048 čepova, onoliko koliko je Osijek imao stanovnika pri popisa 2011.

Za vrijeme rata most je oštećen, ali je već 1993. godine značajno obnovljen, a još značajnija obnova uslijedila je 2007. godine. To, međutim, nije bilo dovoljno pa je 2020. počela temeljita obnova, koja je završena ovog ljeta i koja se odvijala u dvije faze. Prva faza obuhvatila je rekonstrukciju čelične konstrukcije mosta i odvijala se između osmog i 12. mjeseca 2020, a u drugoj fazi od novembra 2021. pa do ljeta ove godine obnovljena je betonska konstrukcija, odnosno hodna površina. Razvijanjem 12-metarske osječke zastave i spuštanjem niz obnovljeni most, osječki simbol u promet su pustili gradonačelnik Ivan Radić i Marko Brajković, direktor tvrtke Sitolor d.o.o. koja ga je obnovila.

- S nestrpljenjem smo dočekali otvorenje mosta. Pješački most je žila kucavica pješačkog i biciklističkog prometovanja s jedne na drugu obalu Drave. Sanacija je bila zahtjevan posao, s obzirom na to da je po svojoj konstrukciji jedinstven u Hrvatskoj i da su mostovi poput osječkog vrlo rijetki. Ukupna vrijednost obnove je 14,5 milijuna kuna – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić, a direktor Brajković izjavio je da je most sada u boljem statičkom i dinamičkom stanju nego kad je bio nov jer su pri sanaciji upotrijebljeni materijali posljednje generacije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više