Novosti

Kronika

Другa стрaнa бaрикaдa

Нa пoдручjу Kрижeвaцa бaлвaни су сe пojaвилe гoдину дaнa кaсниje нeгoли oкo Kнинa, a нeпoзнaти пoчинитeљи кojи су их пoстaвили дo дaнaс нису oткривeни

Sepn4v45wg8aq40cu5w3a01o70x

Izvještaj križevačke policije iz 1991. (foto Izvor: Državni arhiv Zagreb)

Iako se u novijoj hrvatskoj povijesti i aktualnoj politici, posebice uoči obilježavanja akcija ‘Bljeska’ i ‘Oluja’, spominju srpske barikade na cestama u Lici i Dalmaciji iz ljeta 1990., široj javnosti nisu poznati slični događaji u Prigorju. Razlog njihovog nepoznavanja krije se u činjenici da glavni akteri tih događaja po svemu sudeći nisu bili srpski ekstremisti. Naime, u tadašnjim općinama Križevci i Koprivnica uoči i nakon izbora 1990. nije osnovan SDS, a većina Srba glasala je za Račanov SKH.

Na širem području Križevaca barikade su se pojavile godinu dana kasnije negoli oko Knina i drugih naselja sa srpskom većinom, no njihov cilj nije bio nimalo bezopasniji - bile su u funkciji izazivanja oružanih sukoba između potkalničkih Hrvata i Srba, koji vjekovima žive u slozi. Barikade u vidu srušenih drveća pojavile su se tako u srpnju 1991. na cesti prema Velikom Pogancu na lokaciji Borovka, a križevačka policija je u jednom izvještaju zabilježila i balvan na putu prema Malim Sesvetama. U spomenutom izvještaju navodi se kako su drvo na cestu srušile nepoznate osobe koje su željele destabilizirati odnose između lokalnih Srba i Hrvata. Samu barikadu na kraju su uklonili mještani Malih Sesveta. Koliko je poznato, počinitelji toga zlodjela nikada nisu pronađeni. Pojedini stanovnici Malih Sesveta, koji su željeli ostati anonimni, sjećaju se tog događaja i tvrde da su barikade postavile osobe iz susjednih hrvatskih sela, koje su željele izazvati sukob s lokalnim Srbima.

Sreća je u nesreći što se u pokušaje stvaranja međunacionalnih tenzija nije umiješala JNA, koja je tada još uvijek bila u svom garnizonu u Križevcima i drugim gradovima. Pokušaju uvlačenja federalne vojske u sukob nije pomogla ni svakodnevna medijska propaganda koja je tvrdila da JNA masovno naoružava potkalničke Srbe. U kalničkom Prigorju na kraju je ipak prevladao razum i pobijedio mir. Za takav razvoj događaja zaslužni su, među ostalima, članovi lokalnog SKH-SDP-a hrvatske nacionalnosti koji su se javno protivili ratnim opcijama i šovinističkom nasilju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više