>

novosti logo

Piše M.B.

Društvo Marjan: Pred političkim dogovorom padaju svi zakoni

Aktivisti Društva Marjan tvrde kako postoji osnovana sumnja da je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, zlouporabio svoj položaj da bi pogodovao koncesionaru u splitskoj uvali Bene

Aktivisti Društva Marjan tvrde kako postoji osnovana sumnja da je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, zlouporabio svoj položaj da bi pogodovao koncesionaru u splitskoj uvali Bene. Naime, već dugi niz godina Društvo Marjan upozorava i prijavljuje nadređenim službama čitav niz nezakonitosti na području ove nekad pitoreskne prirodne uvale koja se pretvorila u najdevastiraniji dio Marjana, ‘doslovno pregažen neprimjerenom ugostiteljskom djelatnošću’, kako tvrde iz ove udruge.

U uvali Bene tako je posljednjih godina dopušteno prometovanje vozilima iako je riječ o zaštićenom području, septička jama je curila, hortikultura je zapuštena, dječje sprave dotrajale, a sportski tereni bez propisane dokumentacije.

Iz Društva Marjan još su u siječnju 2017. godine, prije dodjele nove koncesije, između ostalog upozorili Splitsko-dalmatinsku županiju na nezakonito dograđenu zgradu restorana na Benama. ‘Nadležnim inspekcijama Društvo Marjan dostavilo je svu potrebnu dokumentaciju iz koje bi i potpuni amater mogao utvrditi nezakonitu dogradnju zgrade restorana’, tvrde te dodaju da je građevinskoj inspekciji trebalo gotovo dvije i pol godine da bi utvrdila očito.

‘Poseban kuriozitet je da je sve do ove godine za slučaj bespravne gradnje na Benama bila zadužena građevinska inspektorica, supruga ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Marjan koji je ravnatelj postao u lipnju 2018. i čije radno mjesto se nalazi oko 200 metara udaljeno od bespravno nadograđenog restorana’, napominju iz Društva Marjan.

‘Iako su nadležna tijela i pojedinci iz Županije bili upozoravani i od strane pojedinih predstavnika u Stručnom tijelu za ocjenu ponuda za koncesije i članova Županijske skupštine, Županija je ipak pristupila postupku dodjele koncesije bez provjere legalnosti objekta kojeg daje u koncesiju’, dodaju aktivisti.

No državni inspektorat u lipnju ove godine donio je rješenje kojim se županu Blaženku Bobanu naređuje da u roku od osam dana ukloni bespravno izgrađeni dio restorana na Benama. Unatoč tome, poslovanje koncesionara i u tom bespravno izgrađenom dijelu restorana i dalje se nesmetano nastavlja bez pokretanja postupka uklanjanja i bez raskida ugovora o koncesiji, tvrde u Društvu Marjan i napominju kako ‘postoji osnovana sumnja da je župan Blaženko Boban kao odgovorna osoba Županije zlouporabio svoj položaj i ovlasti omogućivši pribavljanje koristi koncesionaru daljnjim obavljanjem djelatnosti u dokazano nezakonito dograđenoj poslovnoj građevini’. Dodaju i da obavljanje takve nezakonite djelatnosti traje već više od deset godina.

‘Sve navedeno ukazuje na osnovanu sumnju na korumpiranost više osoba koje su usprkos upozorenjima sudjelovale u postupku dodjele koncesije za plažu Bene bez provjere legalnosti objekta koji se daje u koncesiju, a sve u cilju pogodovanja koalicijskom partneru i koncesionaru, Kerumovom nećaku - sinu predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Ne pamti se da je ikad do sada zabilježena ovakva količina otvorenog političkog pogodovanja i nepotizma, kao u slučaju dodjele koncesije u uvali Bene u Marjan. Očito je da pred političkim dogovorom padaju svi zakoni i pravilnici, a toliko promoviran županijski projekt za prijavu devastacije pomorskog dobra ‘Pomorsko je dobro’ postao je – smiješan’, zaključuje se u priopćenju Društva Marjan.

1/1