Novosti

Politika

Država imenovala predstavnike civilnog društva u europski odbor

Predstavnici civilnog društva upozoravaju da izbor članova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora nije proveden po proceduri i da su o sastavu odlučivali predstavnici ministarstava i lokalnih vlasti, a ne legitimno izabrani članovi organizacija civilnog sektora

Aqnkoa72xrn7kdoweb94c0rxb9r

(foto www.eesc.europa.eu)

Na sjednici održanoj prije tri dana, na prijedlog Savjeta za razvoj civilnoga društva, Vlada RH imenovala je nove članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) za novo mandatno razdoblje koje traje do 2025. godine. Unatoč protivljenju predstavnika udruga kako je riječ o kršenju procedure prilikom izbora članova civilnog društva, Vlada je prihvatila prijedlog da se u EGSO izaberu Danko Relić iz udruge Andrija Štampar, ujedno i novi predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva, Svjetlana Marijon iz udruge Zamisli te Lidija Pavić Rogošić iz udruge Odraz.

Ova hrvatskoj široj javnosti manje poznata institucija je savjetodavno tijelo EU koje čine predstavnici radnika i poslodavaca te drugih interesnih skupina. Tako su, uz predstavnike civilnog društva, u ovogodišnji saziv još izabrani i Davor Majetić, direktor HUP-a, Dragica Martinović Džamonja iz Hrvatske gospodarske komore, Violeta Jelić ispred Hrvatske obrtničke komore, Marija Hanževački iz Nezavisnog sindikata Hrvatske, Anica Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata te Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

EGSO dostavlja mišljenja o europskim pitanjima Europskoj komisiji, Vijeću EU-a i Europskom parlamentu te tako, stoji na službenim stranicama EU, djeluje kao most između institucija EU-a, koje donose odluke, i građana EU-a. Svrha mu je da omogućuje interesnim skupinama da službeno iznesu svoje mišljenje o zakonodavnim prijedlozima EU-a.

- EGSO je mehanizam EU-a koji omogućava tripartitni dijalog poslodavaca, sindikata i civilnog društva. Daje mišljenja o novoj legislativi te po zahtjevu institucija EU-a, država članica te na vlastitu inicijativu. Obično se 80 posto mišljenja uvažava u drugim institucijama. Prilično nevidljivo, ali važno tijelo – rekla je za Novosti savjetnica za EU i hrvatske fondove Martina Belić, jedna od kandidatkinja za EGSO, koja je zajedno s još dva neizabrana kandidata - Tonijem Vidanom iz Zelene akcije i Paulom Zore, koordinatoricom Platforme za reproduktivna prava, poslala Savjetu za razvoj civilnog društva i Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske pismo zbog provedene procedure o predlaganju kandidata Vladi.

- Procedura je kompromitirana u dijelu koji se odnosi na tri predstavnika organizacija civilnog društva jer su državne strukture shvatile važnost EGSO-a pa odlučile uzeti stvari i svoje ruke u području u kojem to mogu. Sindikati i poslodavci su pretvrd orah, a civilno društvo s novim sastavom Savjeta ranjivo – rekla nam je Belić. Zajedno s Vidan i Zorom od Savjeta za razvoj civilnog društva i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske zatražili su da im se dostave informacije o procedure žalbe, kao i uvid u proces izbora predloženih kandidata.

Prilikom prethodnih izbora za EGSO kandidati su se prijavljivali Uredu za udruge, a Savjet za civilno društvo je potom formirao komisiju koja je intervjuirala kandidate i kandidatkinje i predložila Savjetu potencijalne kandidate/tkinje, a ono bi potom glasalo, kako nam je objasnila Belić.

- Ovogodišnja procedura je promijenjena. Na temelju upitnika od nekoliko pitanja s ograničenjem dužine odgovora na 100 riječi te životopisom u Europassu članovi Savjeta su glasali za članove EGSO-a iz civilnog društva. Zbog čudnog sastava Savjeta o članovima su odlučivali predstavnici ministarstava jer ih je više od predstavnika organizacija civilnog društva – kazala je Belić.

Zbog cijele procedure i mreža udruga Inicijativa za snažno civilno društvo, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava također su uputili pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem su tražili da ne imenuje predložene kandidate.

I oni su, između ostalog, premijera upozorili kako su u Savjetu nakon postupnih izmjena u tijeku posljednjih godina apsolutnu većinu stekla tijela državne uprave (TDU) te zajednice općina, gradova i županija, koje su već birale svoje predstavnike u Odbor regija EU, a sada i u drugo europsko savjetodavno tijelo - EGSO.

Ured za udruge pokrenuo je proceduru izbora članica i članova u EGSO iz redova organizacija civilnoga društva bez mogućnosti rasprave i očitovanja članica, tvrde iz spomenutih udruga, te članova Savjeta za razvoj civilnoga društva koji bi o izboru trebali glasati. ‘Iako su na konstituirajućoj sjednici Savjeta održanoj 20. svibnja 2020. ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus i Danko Relić, novoizabrani predsjednik Savjeta (koji je ujedno i u ovom kompromitiranom procesu izabran za člana EGSO), nekoliko puta napomenuli da će se u najkraćem mogućem roku organizirati sjednica posvećena izboru kandidata u EGSO s predstavljanjem kandidata i kandidatkinja, to se nije dogodilo. Umjesto toga, krajem radnog dana u petak 29. svibnja 2020. s rokom do utorka 2. lipnja 2020. u podne, Ured za udruge pokreće izbore putem elektroničkog glasanja bez mogućnosti predstavljanja kandidata i kandidatkinja. Zbog svega ovoga, većina je predstavnika udruga zbog netransparentne procedure odbila sudjelovati u izboru članova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora iz redova organizacija civilnoga društva. Drugim riječima, civilno društvo će u EGSO predstavljati osobe koje su izabrali predstavnici tijela državne uprave, a ne legitimno izabrani predstavnici organizacija civilnog društva’, poručili su predstavnici civilnog društva.

Dodali su i da je cijeli postupak izbora ‘dodatno kompromitiran i činjenicom da je pokrenut i upravni spor protiv Vlade RH povodom imenovanja predstavnice državne zaklade u kvotu rezerviranu za organizacije civilnoga društva’. Prema njihovom mišljenju tim je imenovanjem u Savjetu za razvoj civilnog društva narušen propisani omjer između predstavnika javnog i civilnog sektora, te dodatno oslabljena pozicija članova civilnog društva. Osim toga, Gong je podnio i predstavku Povjereniku za informiranje tražeći inspekcijski nadzor nad radom Vladinog Ureda za udruge i Savjeta za razvoj civilnog društva temeljem isključivanja prava javnosti, te novinarki i novinara na sjednicama Savjeta.

‘Ako Vlada RH ne ponovi postupak izbora za članove EGSO-a iz ove skupine u skladu s uspostavljenim demokratskim standardima, cijela hrvatska delegacija u EGSO-u bit će reputacijski kompromitirana na razini Vijeća EU, a uslijed očekivane reakcije europskog civilnog društva, kao i samog EGSO-a gdje već postoji praksa isključenja onih članova za koje je utvrđeno da su imenovani od strane vlasti te da ne zastupaju autonomni glas civilnog društva’, poručili su nezadovoljni predstavnici civilnog društva.

Na upit jesu li dobili odgovor na pitanja o žalbi koja su uputili Savjetu za razvoj civilnog društva i Uredu za udruge, Belić nam je odgovorila negativno.

- Nismo, ali bi bilo pristojno da odgovore u razumnom roku – rekla je Belić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više