>

novosti logo

Piše Novosti

Državi račun za Karamarkov obračun

Zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je nad njom provodila SOA na čelu s tadašnjim ravnateljem Tomislavom Karamarkom, Republika Hrvatska dužna je aktivistkinji Sandri Benčić isplatiti odštetu od 20.000 kuna

Zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je nad njom provodila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), Republika Hrvatska dužna je Sandri Benčić, aktivistkinji Centra za mirovne studije (CMS), isplatiti odštetu od 20.000 kuna. Riječ je o nepravomoćnoj presudi koju je donio Općinski građanski suda u Zagrebu.

SOA je prisluškivanja provodila od 17. studenog 2006. do 2. siječnja 2007. godine, nakon što se Sandra Benčić kandidirala za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva. Kako se navodi u presudi, time su joj povrijeđena prava na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja. Ovom presudom je potvrđena odluka Ustavnog suda koji je u svibnju 2014. godine utvrdio da je sigurnosna provjera provedena nezakonito, odnosno da je izostao sudski nadzor, da se ne zna tko ju je i kada provodio te koji su podaci njome prikupljeni. Tada se na čelu SOA-e nalazio Tomislav Karamarko.

Kako navode iz CMS, presuda potvrđuje da nezakonite provjere uzrokuju povrede prava osobnosti i da građani u takvim situacijama mogu tražiti odštetu. Također, ovaj slučaj pokazuje nužnost uspostave efikasnog građanskog nadzora sigurnosnih službi, jer bez Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ne bi bilo moguće saznati služi li se SOA nezakonitim metodama i zatim pokrenuti sudske postupke. Upravo je u slučaju aktivistkinje CMS-a mišljenje Vijeća za građanski nadzor bilo ključno prilikom utvrđivanja povreda ljudskih prava. No iz CMS-a podsjećaju da građanski nadzor već duže vrijeme nije konstituiran unutar Hrvatskog sabora, što je pogotovo porazno u današnje vrijeme kada pod kapom zaštite od terorizma vlasti olako brišu granice (ne)sigurnosti. ‘Građani trebaju imati sustavan i neovisan nadzor nad sigurnosnim službama, kako sigurnosne službe ne bi nastavile vršiti ovakve nezakonite nadzore nad građanima’, poručuju iz te organizacije.

1/1