>

novosti logo

Drž’te Masaryka

Nakon ukidanja Trga maršala Tita na udaru bi se mogao naći Tomaš Masaryk, sociolog, češki državnik, zagovornik jedinstva Slavena, ali i prijatelj Hrvatske. Namjera uklanjanja imena Masarykove ulice pripisana je predsjedniku Odbora za (pre)imenovanje ulica, trgova i naselja u gradskoj skupštini Zlatku Hasanbegoviću. No on je to negirao, ističući da će, ako taj prijedlog stigne, ‘Odbor raspraviti o tome’. Po njemu, ‘Masaryk kao veliki češki državnik treba imati ulicu u Pragu ili Beogradu kao pristaša srpsko-jugoslavenskih struja, ali to ne znači da takvu ulicu treba imati u Zagrebu’. Time je još jednom pokazao svoje neznanje i političku zloćudnost.

Tomáš Masaryk (1850-1937) osnivač je i prvi predsjednik Čehoslovačke, a osim 1918. godine birači su ga još tri puta izabrali na tu dužnost. Bio je panslavist i borac protiv austrougarske hegemonije, a u Hrvatskoj je upamćen kao branilac optuženih Srba na ‘veleizdajničkom procesu’ 1909. godine. Nije bio zagovornik marksizma i komunizma, ali je Čehoslovačka bila jedina zemlja u Evropi u kojoj je između dva svjetska rata legalno djelovala Komunistička partija i kao jedna od jačih stranaka imala svoje poslanike u parlamentu.

Masarykova ulica ime je dobila još 1930. godine, povodom njegovog 80. rođendana i u znak otpora režimu kralja Aleksandra Karađorđevića. Ulicu mu je 1941. godine oduzela NDH i dala joj ime ubijenog frankovca Milana Šufflaya. Narodne vlasti vratile su Masarykovu ulicu 1946. godine, u isto vrijeme dok su u Čehoslovačkoj tamošnje vlasti brisale svaki spomen na njega.

Ovo ne bi bila prva takva inicijativa, jer ih je od 1990. godine do sada bilo šest, uključujući i onu iz 1999. akademika Ranka Marinkovića i onu vijećnika Tomislava Jelića iz 2013. godine, koji je tražio da ulica dobije ime likvidiranog emigranta Stjepana Đurekovića, a od čega se HDZ ogradio. Izvjesno je da će se opet naći neki jelići koji će predložiti promjenu tog i drugih imena. O tome svjedoči podatak da je Grad Zagreb raspisao natječaj za nabavu i ugradnju ploča za označavanje imena ulica i trgova. Procijenjena vrijednost bez PDV-a je osam miliona kuna, što je nekoliko puta više nego 2014. (3,58 miliona kuna) ili 2016. godine (2,61 milion kuna).

1/1