>

novosti logo

Piše N.J.

‘Dubina dva’ na visini zadatka

Svečanom dodjelom nagrada najboljim filmovima završen je službeni dio 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Odlukom međunarodnog žirija, u sastavu redateljice Snježane Tribuson, predsjednika Mađarskog društva filmskih kritičara Györgya Bárona te filmskog kritičar i umjetničkog kodirektor Filmskog festivala u Trstu Fabrizija Grosolija, ‘Veliki pečat’ za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa dobio je gruzijsko-njemački film ‘Zasljepljujuća svjetlost sutona’ Salomé Jashi. Po obrazloženju žirija, film pruža atmosferičnu i suptilnu humorističnu sliku svakodnevice malog gruzijskog mjesta. Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja poljskim filmovima ‘21 x New York’ Piotra Stasika i filmu ‘Pričest’ Anne Zamecke.

Regionalni žiri činili su direktroka Evropske filmske akademije Marion Dering, voditelj programskog odjela IDFA-e Martijn te Pas i redatelj i producent Ademir Kenović. ‘Veliki pečat’ za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijeljen je srpsko-francuskom filmu ‘Dubina dva’ Ognjena Glavonića o zataškavanju zločina nad Albancima 1999. godine. ‘Riječ je o dobro istraženom i istinski čarobnom filmu koji krasi besprijekorna vizualna izvedba, dojmljiva glazba i efikasna narativna struktura. Film donosi stravičnu, ali posve nepoznatu priču koja se mora ispričati i koja bi trebala odjeknuti među publikom iz cijeloga svijeta. Isprva se čini da film priča dvije odvojene priče, no one se na kraju spajaju uz jeziva svjedočanstva žrtava i ljudi koji su krivi za ozbiljna zataškavanja’, obrazložio je žiri.

Posebna priznanja dodijeljena su austrijskom filmu ‘#njihovemačketakođer’ Lisbeth Kovačić i bugarskom filmu ‘Seljani’ Cvetana Dragneva. Primajući nagradu, producentica filma Dragana Jovović naglasila je da je film nosi poruku da prvo treba raščistiti sa zlom u svom dvorištu.

Mladi žiri koji su činili direktor i predsjednik Evropskog udruženja filmskih i televizijskih škola Bert Beyens, redateljica Mirna Zgrabljić i redatelj Matjaž Ivanišin dali su ‘Mali pečat’ za najbolji film autora do 35 godina filmu ‘Dubina dva’ Ognjena Glavonića, dok su posebna priznanja dobili poljski film ‘Bliske veze’ Zofie Kowalewske i ruski ‘Sveti Bože’ Vladlene Sandu. ‘Sveti bože’ dobio je i nagradu ‘Stanje stvari’ za film koji na najbolji način promovira ljudska prava. Odluku je donio žiri koji su činili kreativna direktorica i suosnivačica filmskog festivala Pravo ljudski u Sarajevu Kumjana Novakova, redateljica Iris Zaki i spisateljica i pjesnikinja Jadranka Brnčić.

Nagradu ‘Teen Dox’ za najbolji film o problemima mladih osvojio je iranski film ‘Snovi bez zvijezda’ Merhdada Oskoueija. Žiri su činili učenici XIII. gimnazije u Zagrebu koji su saopćili da ih je film dirnuo temom, idejom, pričom i porukom o teškoj situaciji iranskih djevojaka. Nagrada ‘Mojoj generaciji’, koju Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, dodjeljuje autorima koji su u dokumentaristici prisutni dugo i s kvalitetnim radovima, pripala je danskom autoru Jonu Bangu Carlsenu za film ‘Déjà vu’. Na početku dodjele Puhovski je govorio o smrti renomiranog srpskog redatelja Lazara Stojanovića.

- Riječ je o autoru koji je zadužio film u regiji svojom dobrotom i humanošću. Za njega se kaže da je jedini autor osuđen na zatvor zbog filma, dokumentarca ‘Plastični Isus’ iz 1971. godine. Najveći je grijeh toga filma što se u njemu autor ismijava kultu Josipa Broza Tita. Osuđen je na tri godine zatvora. Nakon odsluženja kazne Lazar je bio još bolja osoba, bez gorčine, bez želje za osvetom, bez ljutnje. Bio je prije svega čovjek, dokumentarist i autor koji je do kraja života nastavio raditi ono u što je čvrsto vjerovao – kazao je Puhovski.

- Večeras slavimo dokumentarni film svih tipova, žanrova, podžanrova, svih estetika, ali samo jedne etike: to su filmovi o ljudima i za ljude – poručio je on.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu prikazano je preko 120 filmova u 15 programa, pri čemu se za ‘Velike pečat’ borio po 21 film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji. U nedjelju, 5. marta prikazuju se nagrađeni filmovi, a tada će biti saopćen i dobitnik nagrade publike.

1/1